Sotsiaalkaitseminister tunnustab sportlikke ja tegusaid seeniore

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmen Kütt.
Helmen Kütt. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sotsiaalkaitseminister tunnustab tänu vastuvõtul vabatahtlikke ja teistele eeskujuks olevaid aktiivseid eakaid inimesi. Seoses tänavuse liikumisaastaga esitas iga maakond tunnustamiseks kaks sportlikku ja aktiivset inimest.

Sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt ütles, et igasugune vabatahtlik tegu väärib tunnustust. „Sel aastal täname eakaid, kes peavad oluliseks tervislikkust ja aktiivsust ning ka teisi oma ettevõtmistesse kaasa haaravad. Nende tublide eakate eeskuju innustab meid kõiki tundma rõõmu liikumisest ja koos tegutsemisest,“ lisas Kütt.

Viljandimaalt on kutsutud kaks inimest: Helgi Nurme Kolga-Jaanist ja Ants Kuusik Viljandi vallast.

Helgi Nurme on kogu elu tegelenud rahvatantsu ja liikumisrühmade juhendamisega, olnud Kolga-jaani kultuurimaja kunstiline juht, kust ta ka pensionile jäi. Helgi Nurme õpetuse all on tantsinud nii vanad kui noored ja ta juhendab neid tänaseni. Rahvamaja eakate memme-taadi tantsuringi Pärliine. Pärliine on alati osa võtnud Lõuna-Eesti Memme-Taadi peost. Tahtmine tantsida ja tantsu õpetada on saatnud Helgit kogu elu.

Ants Kuusik töötab Viljandi Jakobsoni koolis kehalise kasvatuse õpetajana ning Viljandi Spordikoolis kergejõustiku treenerina. Ta juhib Viljandi Vastupidavusalade Klubi Staier. Spordikoolis treenib tema käe all üle 20 noore kergejõustiklase, lisaks juhendab ta klubis ka täiskasvanuid. Antsu treeningud on mitmekesised ja sisutihedad ning osalejate poolt hinnatud. Ta on loonud oma treeningsüsteemid, et arendada erinevaid võimeid. Peale erialaste tundide tegelevad lapsed pallimängude ja üldkehalise ettevalmistusega. Ants on suureks eeskujuks noortele ja vanadele jooksusõpradele. Ta on kauaaegne ümber Viljandi järve jooksu ja Viljandi Linnajooksu rajameister. Ants korraldab ka Jüri Lossmanni mälestusjooksu ja kergejõustiku seeriavõistlusi. Lisaks võistleb Ants isegi paljudel jooksuüritustel, saavutades seal oma vanuseklassis auhinnalisi kohti.

Tartumaalt sõidavad Tallinnasse Olev Taaramäe Vara vallast ja Merike Veemaa Laeva vallast.

Olev Taaramäe õpetab koolinoortele Vara kogukonnakeskuses kabet ja on aastaid kabeturniire korraldanud.

Merike Veemaa on Laeva Pensionäride Seltsi aktiivne liige ning rahvatantsurühma Kanarbik juht.

Järvamaalt on vastuvõtule kutsutud Ülo Jammer Koerust ja Maimu Lomp Paidest.

Ülo Jammer osaleb ise väga aktiivselt üle vabariigi korraldavatel rahvaspordiüritustel ja kaasab teisigi. Ta on osalenud pikki aastaid Tartu suusamaratonidel ja osaleb erinevatel jooksuüritustel. Ülo osaleb kõikidel Koeru vallas korraldatavatel seeriajooksu võistlustel. Lisaks on  ta võrkpallihuviline, mängides võistlustel nii Koeru meeste kui ka meesveteranide võistkondade koosseisus. Tugevat tervist hoiab Ülo talisuplusega.

Maimu Lomp on palju aastaid juhendanud Paide linna ja Järvamaa eakate tervisevõimlemist. Praegu töötab ta Paide sotsiaaltöökeskuses tegevusjuhendajana ning juhib Paide eakate päevakeskuses tervisevõimlemise ja toolivõimlemise treeninguid ning juhendab eakate võimlejate rühma „Igavene ring“. Maimu on ennast täiendanud mitmetel erialastel täiendkoolitustel ning osalenud kahel korral rahvusvahelisel kuldse ea võimlemisfestivalil.

Lääne-Virumaalt pälvivad tunnustuse Vinni valla kodanik Mall Moor ja Kunda elanik Taima Kivila.

Mall Moor on terve oma elu osalenud aktiivselt kodukandi tegemistes nii korraldaja, looja kui osalejana koorides, ansamblites ja tantsurühmades ning kodukandi liikumises. Mall on Roela kandis 60 aasta jooksul juhendanud erinevaid tantsurühmi: sega-, nais- ja lasterühmi, aga ka lava-, karakter- ja seeniortantsurühmi. Sealjuures on ta ise paljude tantsude autor. Praegu juhendab Mall nii naisrahvatantsurühmi kui seeniorite rahvatantsurühmi.

Taima Kivila on rahvatantsuõpetaja ja töötanud pikaaegselt Kunda Ühisgümnaasiumi algklasside õpetajana. Tema juhtimisel tegutseb Kundas naisrahvatantsurühm Rannapiigad. Taima on juhendanud segarahvatantsurühma Rinnati ja Seljati, laste rahvatantsurühmasid ning karaktertantsurühma Põrandaalused.

Valgamaalt on ainsana vastuvõtule kutsutud Mare Oherjus Valgast.

Oherjus on juhendanud 13 aastat pensionäride võimlemisrühma Elujõud. 11 aastat on ta vedanud kantritantsu rühma ning kuus aastat südamesõprade laulukoori juures tegutsevat rahvatantsurühma. Kantritantsudega on olnud esinemisi aastas umbes 15–20 korral. Tantsukavu on Oherjuse eestvedamisel käidud näitamas nii Valgamaal kui mujal Eestis, samuti Lätis.

Iga maakond esitas tunnustamiseks kaks sportlikku ja aktiivset inimest. Kokku on tänuvastuvõtule kutsutud 31 inimest: Anne Rajang, Lehte Nigul, Silvia Sööt, Erich Valksaar, Ülo Jammer, Maimu Lomp, Laine Langel, Viive Palmiste, Mall Moor, Taima Kivila, Evi Tamm, Elmo Oidermaa, Heino Vanker , Evi Raudsep, Väino Vaha, Milvi Viss, Olev Taaramäe, Merike Veemaa, Tamara Oherjus, Helgi Nurme, Ants Kuusik, Laur Lukin, Maie Kõrvel, Lille-Õie Joosepson, Enda Koodi, Ants Arukaevu, Hans Vinkman, Aime Tamm, Alli Grabov, Malle Viilma ja Helvi Männi.

Tänuvastuvõtt toimub 22. augustil kell 13–15 Poska majas Kadriorus Vanurite Eneseabi- ja Nõustamisühingu Poska keskuses (Jaan Poska 15, Tallinn). Vastuvõtt korraldatakse koostöös eakate poliitika komisjoniga. Traditsiooniline ühisvastuvõtt toimub juba 14. korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles