Onu Antoni fotod viivad kaugele maale

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotod näituselt.
Fotod näituselt. Foto: Erakogu

Tänu Eveli Loorentsile, kes oma vanaonu Anton Vaheri saadetud fotod ümber pildistada ja rohkem kui sada korda suurendada lasi, oli huvilisel võimalus Häädemeeste vanas saunas koos onu Antoniga kaugetele maadele rännata.

Ülesvõtted olid Treimani meremehe Anton Vaheri 1938.–1941. aasta merereisidest kaubalaeval Kalaranna. Lisaks meeskonnaliikmetele ja laevaelule oli pildistatud ka kohalikke inimesi, peatusi sadamates, väljasõite ja kohtumisi kohalike eestlastega.

Evelin Loorents ütles, et ta sorteeris vanaonu reisipilte mõni aastat tagasi sooviga need süsteemselt albumisse panna.

„Varem olid pildid siin-seal albumites ja ümbrikutes laiali,“ rääkis Antoni õe tütretütar. „Alles sorteerimise käigus hakkasin aru saama, kui suur väärtus neis on. Põnev on võrrelda tänapäeva maailma 70 aasta taguste resisihtidega. Paljugi on muutunud, kuid kahjuks mitte paremuse poole.”

Loorents tunnistas, et kogu tema lapsepõlv möödus vanaonu Antoni seltsis – kõik pimedad ja tormised õhtud, mil ta vanaema juures oli.

„Kuigi arvan Antonist nii mõndagi teadvat, ei ole ma temaga kunagi kohtunud. Reisimees ja seiklushimuline vanaonu jäi kaugele maale, oma viimasele seiklusele sõja ajal. Säilisid aga tema reisidelt koju saadetud tillukesed fotod, mida vanaema lõpmatuseni vaadata lubas,” selgitas Loorents.

Anton Vaher sündis 17. mail 1915. aastal Treimanis. Peres oli viis venda ja üks õde. Merele läks Anton väga noorelt. Tema eeskujuks olid kõik suguvõsa liikmed, kelle elu lähemalt või kaugemalt merega seotud oli. Anton õppis kokaks ja küllap laevakokana ta oma rännakuid alustaski. Ta hukkus Teises maailmasõjas 27. aastasena ja pildid jäid perekonnale.

Fotokogu koosnes 300 pildist originaalsuuruses 8,5 × 6 cm. Näitusele oli välja valitud 24 fotot, mille Loorentsi ärgitusel ja Kultuurkapitali toel trükkis Pärnu Pildikoda.

Näitus oli lahti Kabli Päikeseloojangu Festivali ajal. Praeguseks on see maha võetud. See oli juba teine näitus Häädemeeste vanas saunas. Mullu oli vanades mahajäetud saunaruumides Soome fotograafi Kenneth Mikko fotonäitus „Saunafilosoofia“.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles