Uuring: eakate eestlaste tööhõive on kõrge hoolimata kehvast tervisest

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
pension
pension Foto: TV3

SHARE uuringu tulemuse järgi on Eesti üks peamisi dilemmasid teiste Euroopa riikidega võrreldes halb tervis, kuid samas suhteliselt kõrge tööhõive kesk- ja vanemas eas.

„Euroopa konkurentsivõime kava järgi peaksime 2020. aastaks tagama, et tööealistest vähemalt 75 protsenti oleksid tööga hõivatud. 2013. aastal oli see eesmärk Eestil küll 15–64aastaste seas saavutatud, kuid meist ette jäi üheksa Euroopa Liidu liikmesriiki ja Island, kus rahvastiku majandusaktiivsus selles vanuserühmas ulatus 85,8 protsendini,” ütles BNSile SHARE Eesti teaduskoordinaator Luule Sakkeus.

Tema sõnul vaatab Euroopa Liit tööhõivenäitajate parandamisel just 50aastaste ja eakamate poole. „Ühelt poolt nõuab see tööturu paindlikkust ning ealise diskrimineerimise lõpetamist nii riigi kui ettevõtja tasemel. Teisalt sõltub see oluliselt sellest, mis rahvastikul pakkuda on. Kui teistel Euroopa riikidel on lisapotentsiaal pealekasvanud haritud ja emantsipeerunud naised, siis Eestis puudub oluline vahe kesk- ja vanemas eas naiste ja meeste tööhõive vahel,” rääkis Sakkeus ja lisas, et ilmselt on peamine reserv just vanuserühm 60–69, millest vaid kolmandik inimestest on majanduslikult aktiivsed.

SHARE on üleeuroopaline 50aastaseid ja vanemaid hõlmav pikaajaline paneeluuring, millega tehakse kindlaks inimese vananemisprotsessi ja seda mõjutavate tegurite seoseid. Eesti liitus uuringuga 2010. aastal. Kokku on 20 riigis vastajaid üle 55 000. Eestis on valimi suurus 6000 inimest.

SHARE uuring on Euroopas ainus omalaadne, mis annab võimaluse võrrelda eri riikide vananemisnäitajaid. Euroopa Komisjon on kuulutanud SHARE Euroopa riikide sotsiaalkaitse ja sotsiaalse kaasatuse poliitika hindamise ja otsuste langetamise võtmeallikaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles