Juhtkiri: Elu murrab sisse

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve Rohtla
Eve Rohtla Foto: Elmo Riig / Sakala

Olen viimasel ajal tihti mõelnud sellele, kuidas küll see, millest koolipinki nühkides unistasime, mille nimel teadmisi kogusime ja tööd tegime, mille poole püüeldes end kehtestasime või hoopis oma tahtmisi tahaplaanile seades teistele teed sillutasime, pole meid kõigest hoolimata täitunud soovide maale viinud. Mõni asi on tulnud nii vara, et pole seda muu kõrval hinnatagi osanud või oleme olnud hilinenud hetkes, kus sellel, mida nii väga soovisime, pole enam mingit mõtet ega tähendust. Niipea kui plaanid on valmis, murrab elu sisse.

Ainult ühte päeva võib mahtuda elu suurim õnn või õnnetus. Oma elukogemuste ja õppetundidega peame ise hakkama saama. Õnneks on meie ümber inimesi, kelle teadmised ja nõuanded on kulda väärt ja mis meid palju aitavad.

Hoiate praegu käes viie maakonnalehe lugeja tarvis tehtud esimest ajakirja elukogenud inimesele. Sellest kujuneb „Pärnu Postimehe” „Sakala”, „Virumaa Teataja”, „Järva Teataja” ja „Valgamaalase” lugejatele omamoodi lisaväärtus, sest nende kohalike lehtede tellija saab selle ajakirja postkasti tasuta. Lisaks läheb uus ajakiri tasuta jagamiseks ka paljudele pensionäride ühendustele ja liitudele.

Kuigi oleme esiküljele trükkinud 60+, mõtleme ka meid ennast, praegusi tööga hõivatud ja elus toime tulevaid inimesi kümnekonna aasta pärast.

Kuuekümneaastane inimene peab hakkama oma senist elu ümber korraldama ja sellele on tark varem mõtlema hakata. Mida peale hakata hoole ja vaevaga ehitatud majaga, kust lapsed on oma teed läinud ja mis nüüd otstarbetult tühjaks on jäänud? Miks pean ära minema kodust, mille nimel ma nii paljust loobunud olen ja millest vanematekodu kapi taga oma lapsi magama pannes unistasin?

Tõsisemate teemade kõrval tahame anda tarbijalikke nõuandeid ja otsida vastuseid notariaalsetele, juriidilistele ning meditsiiniküsimustele. Püüame edasi anda möödunud aastakümnete hingust arhiivipiltidega, kust leiate roostetanud mootorratta, Moskvitši ja segumasina, nostalgiat tänase 60+ noorusajast.

Hea lugeja, anna meile teada, kas on midagi erilist, millest just Sina lugeda tahaksid. Toimetusele võib saata ka põnevaid ajastupilte, mida teiste lugejatega edaspidi jagada saame. Tihtipeale on vahva fotoga seotud ka lugu, mille üles tähendamist ei maksa paljuks pidada. Meie lähiaja kultuurilugu vajab igal sammul jäädvustamist.

Järgmise numbri ilmutame jaanuarikuus. Kindlalt oskame lubada, et väljaanne ilmub järgmisel aastal neli korda. Aga kui teile meie väljaanne meeldima hakkab, pole välistatud, et 60+ võib koguni kuukiri saada.

Kui ajakiri on sattunud postkasti, mille omanikul veel pole vajadust seda lugeda, siis ärge pidage paljuks seda mõne vanaema-vanaisa kätte sokutada või rõõmustada kena naabrit, kel pole olnud võimalik maakonnalehte tellida, küll aga loeks ja koguks teavet, mis temaealistele mõeldud.

Mööda sirget ja laia asfaltteed on lihtne, vahel ka igav sammuda. Juhatage meid sellelt teelt kõrvale, kõveratele radadele ja salakäikudele, mis võivad viia uute teadmisteni ja senikogematuni.

Ärme lase kinnistuda moodsal arusaamal, et huvipakkuvad on üksnes silmatorkavad kontrastid ja nüansse me nagu enam ei märkakski.

Tunneme rõõmu ka pisikestest asjadest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles