Lipp lipi peal, lapp lapi peal, ilma nõela pistmata

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapsas.
Kapsas. Foto: www.sxc.hu

Mitmete kokaraamatute autor ja rõõmuga köögis toimetav pereema Sille Varblane tutvustab lihtsaid ja nutikaid võimalusi toidulaua mitmekesistamiseks ja tervislikumaks muutmiseks. Kirjutatu aluseks on Tervise Arengu Instituudi toitumispõhimõtted.

Hea võimalus üheaegselt nii säästlikult kui ka tervislikult toituda on rohkelt kodumaiseid köögivilju kasutades. Kasu on kahepoolne – nii tervisele kui ka rahakotile, sest näiteks kapsas on odav ja samas kasulik köögivili.

Kapsa tähtsus toitumisfüsioloogias seisneb esmajoones tema seedimist reguleerivas toimes. Valge peakapsas sisaldab rikkalikult ballastaineid, mis soodustavad soolte peristaltikat. Kapsast saab inimorganism vajalikke mineraalaineid ja vitamiine. Kõrge C-vitamiini sisaldus (30–50 mg %) s.o umbes sama palju kui sidrun või apelsin (40 mg %), kuid kaks korda rohkem kui tomat, kuus korda enam kui porgand ja seitse korda rohkem kui õun, see teeb kapsa kartuli kõrval meie teiseks põhiliseks C-vitamiiniga varustajaks. Täiskasvanud inimese C-vitamiini vajaduse rahuldab sügisel 150–200 g toorkapsast päevas. Punases peakapsas, lill- ja rooskapsas on C-vitamiini veelgi rohkem. Toitumise seisukohalt on tähtis, et ka kevadeks säilitab valge peakapsas peaaegu 30 mg % askorbiinhapet, enamiku köögiviljadega võrreldes on seda suhteliselt palju. Kapsa toiduks valmistamisel osa C-vitamiinist hävib kuumuse ja õhuhapniku toimel: hautamisel ja keetmisel 50–70%, aurutamisel 33%, on kirjutanud juba ammu doktor Harri Jänes.

Kapsastes on ka B-rühma vitamiine, K- ja E-vitamiini. Eriti C-vitamiinirikkad on valge peakapsa säilitussordid, ka hapukapsas säilib C-vitamiin pikka aega. Madal süsivesikute, samal ajal aga kõrge mineraalainete ja vitamiinide sisaldus teeb kapsa väga kohaseks suhkruhaigete toidus.

Värske kapsa mahlas leiduva U-vitamiini tõttu, mis soodustab haavandite paranemist, soovitavad meedikud seda regulaarselt juua mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandite puhul. Kapsa spetsiifiline kibe maitse on tingitud selles sisalduvaist sinepiõlidest.

Lisaks vanale heale tuttavale valgele peakapsale soovitan proovida ka teisi kapsaliike. Punast peakapsast võiks kasutada toorsalatis lisaks valgele peakapsale, saame kauni erksa lisandi. Kehvade hammaste puhul võib kasutada toorsalatite tegemiseks pehmelehelist hiina kapsast. Seda võib kombineerida nii punase kapsa kui ka tomati, paprika, kurgiga või riivitud porgandiga vm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles