Kodusel apteegil tuleb silm peal hoida

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: www.sxc.hu

Esmaabikapp on kodus tähtis asi, sest sealt leiab hädaline leevendust, kuid tasub meeles pidada, et sinna ei ole tarvis mõttetult kraami kuhjata ning aeg-ajalt tuleb selle sisu ette võtta ja üle kontrollida, kas tabletid-vedelikud-pulbrid-määrded on veel kasutamiskõlblikud.

Proviisorid Kaidi Sarv ja Kai Kimmel Eesti apteekrite liidust möönavad, et nii mõnelegi võib tunduda, et mis seal ravimite kasutamisest ikka rääkida on. Võtad oma ravimit nii, nagu arst ütles, üks tablett kolm korda päevas, või siis enesetunde järgi: kui valutab, siis võtan, kui ei valuta, siis ei võta. „Ravimi kasutamise põhireegel on, et seda tuleb tarvitada nii vähe kui võimalik, aga nii palju kui vajalik,” toonitavad proviisorid.

Pea raviskeemist kinni

Arsti juurde pöördutakse alati tõsisema tervisemurega ning tema määratud ravijuhist tuleb ka täita. Arsti juures „käimisest” ei ole kasu, kui tema ettekirjutusi ei täideta. „Tihtipeale kuuleme apteegis inimeste kommentaare: „Mina ei taha neid ravimeid võtta, ma võtan oma äranägemise järgi, mitte nii, nagu arst käskis. Kui viimane häda käes, siis võtan.” Selline arusaamine on inimeste hulgas küllaltki levinud,” tõdevad proviisorid, ent panevad inimestele südamele, et oma tahtmise ja vajaduse järgi võib võtta mõnd valuvaigistit või nohutilka, kindlasti aga mitte enamikke muid ravimeid.

Kõik kroonilised haigused nõuavad korralikku ja täpset raviskeemist kinnipidamist. Paljude haiguste puhul pole mõtet raviga alustadagi, kui on teada, et patsient määratud ravikorraldusest kinni ei pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles