Arst: rattasõit on hea treening

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ly Edenberg.
Ly Edenberg. Foto: Erakogu

Järgnevalt annab eakate inimeste rattaga sõitmise kohta omapoolse kommentaari ja soovitusi taastusraviarst Ly Edenberg, kes asub sügisest Viljandi haiglas täiskohaga tööle.

Jalgrattasõit on eakatele sobilik treeningvorm, kuna annab hea koormuse, parandab vastupidavust ning tasakaalu, kiirendab ainevahetust ja on liigeseid säästev. Jalgrattaga sõitmine on väga hea aeroobne treening ja sobib hästi südame ja veresoonkonna haiguste korral.

Jalgrattasõit ei koorma liigselt liigeseid, mistõttu sobib ka luu- ja lihaskonna probleemidega ja ülekaalulistele patsientidele. Patsient tugevdab lihaseid, paraneb liigeste liikuvus.

Peamiseks piiravaks teguriks jalgrattasõidu puhul on tasakaaluprobleemid ja nägemishäired, mis suurendavad oluliselt kukkumisriski. Väga tugevate liiges- ja seljavalude korral peaks samuti valima mõne teise treeningvahendi.

Liikluskeerises peaks iga jalgrattur olema ettevaatlik, kasutama treeninguteks selleks ettenähtud rattateid ja kandma kindlasti kiivrit.

Soovitan alustada treeningut alati madalal koormusel ja vastavalt enesetundele järk-järgult rattaretki pikemaks ja intensiivsemaks muutma. Enne treeningute alustamist on oluline saada kontrolli alla veresuhkur ja -rõhk. Kui tekib tugev õhupuudus, valud rindkeres või muud probleemid, peaks kiiresti arstiga konsulteerima, kes jagab vastavalt patsiendi individuaalsetele vajadustele edaspidiseid soovitusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles