Vanad armsad fotod saab uuele elule äratada

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Originaal.
Originaal. Foto: Erakogu

Tänapäeval teeb pilti isegi mobiiltelefon ning kõik tähtsad peresündmused ja loodusimed saab kohe üles võtta. Seevastu vaarvanematest on säilinud enamasti vaid üksikud kaadrid, kuid siinkohal tuleb appi moodne tehnika, mis aitab vanast fotost teha koopia.

Kodus albumeid sirvides jäi mulle näppu üks umbes tikutoosi mõõtu foto, millel on mu vanaema koos oma nelja lapsega. Et see pilt on ainus, palusin selle ema käest laenuks ja läksin fotopoodi uurima, kas ja kuidas sellest saaks koopia. Samuti võtsin kaasa värvipildi, mis on minust tehtud esimeses klassis – lootsin, et sellel saab aja jooksul punakaks tõmbunud toone maha kruttida ja ülesvõtet suurendada.

Maksifoto juhataja, fotograaf ja arvutigraafik Mati Roosalu ütles, et seda tuleb üsna tihti ette, et inimesed toovad fotopoodi päevinäinud pildid ja paluvad neist koopiaid. „Viimasel ajal tahavad päris paljud koostada endale arvutisse perekonnakroonikat ja selleks on vaja teha digikoopiad. Samuti kasutatakse palju seda võimalust, et vanu fotosid suurendada ja paberile trükkida,” rääkis Roosalu.

Kõigepealt skaneerib fotograaf pildi arvutisse ja seejärel uurib töötlusprogrammis, kas ja kui palju on võimalik seda töödelda, et foto saaks värskema ilme. „Ennesõjaaegsed pildid on enamasti kontaktkoopiad, need ei ole suurendatud, vaid on tehtud otse filmi pealt ja neist saab nüüd teha normaalse pildi. Kellel veel on säilinud neid vanu fotosid, mis on paksul kartongalusel, siis need on väga hea kvaliteediga ja neist on praegu samuti hea teha koopiaid ja ka suurendada,” rääkis Roosalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles