Kui kõrv ei kuule

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuldeaparaat.
Kuuldeaparaat. Foto: www.sxc.hu

Eesti Kõrva-Nina-­Kurgu­arstide ja Pea- ja Kaela­kirurgide Seltsi presidendi Marek Metsmaa sõnul tekib alates 65. eluaastast inimesel loomulik kuulmisnärvi taandareng. „Rohkem kui pooltel patsientidest esineb kuulmislangust, ilma et inimene ise oleks seda tajunud,” selgitab ta.

Kui suur probleem on 65aastaste ja vanemate inimeste häiritud kuulmine?

Inimene kuuleb kõige paremini 25 eluaastani, 60–65aastaselt algab aga loomulik kuulmislangus. Eestis saab aastas umbes 4000 inimest endale kuulmisaparaadi.

Mida tähendab ealine kuulmisnõrkus?

Inimkõrv kuuleb helisagedusi 16 hertsi kuni 20 tuhat hertsi. Vestluskaaslasega rääkides peame suhtlema teatud helitugevusega, mis on talle kuuldav ja arusaadav. Kõnepiirkond on kuuldeväljast oluliselt väiksem. Kuulmiskahjustus on tingitud helilainete või närviimpulsside ülekande häirest erinevates kuulmissüsteemi osades.

Vanuse kasvades halveneb eelkõige sisekõrvas teo sees olevate karvarakkude tegevus kõrgetel sagedustel 3000–8000 hertsi, see omakorda halvendab kõnest arusaamist ja kuulmist müras. Seda tajuvadki inimesed kuulmislangusena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles