Elu pikendamisest

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erna Sepp.
Erna Sepp. Foto: Erakogu

Eesti tuntuim veespetsialist, pensionär Erna Sepp arvab, et mida rohkem vanem inimene oma ajusid liigutab, seda enam tervena ta püsib.

Erna Sepp külastas värsket 60pluss veebiväravat ja vaatas üle 60+ veebiväljaandesse riputatud Eesti televisiooni hommikusaate Terevisioon saatelõigu, kus Tallinna Tehnikaülikooli emeriitdotsent Ülo Kristjuhan rääkis, et kõige pikem eluiga on Monaco riigis elavatel inimestel, kes elavad 87.–89. eluaastani. See põhjuseks on asjaolu, et Monacos, kus elab vaid 35 000 inimest, on head keskkonnatingimused. „Seal vuravad elektriauto, toit on heal tasemel, inimesed söövad väga palju värsket ja kala. Sealses haiglas on maailma parimal tasemel aparatuur.“

Veeteadlane Erna Sepp kirjutas, et gerontoloogide tõestuse kohaselt on intellektuaalne tegevus kõige imepärasem ravim, mida inimesed otsivad vananemise vastu juba tuhandeid aastaid. „Mida rohkem inimene liigutab ajusid, seda kauem ei hakka tema organism alluma laostamismõjule. Teda ei hakka vaevama vananemisega kaasnevad haigused. „Pane pea tööle, et keha ei vananeks“, selline peaks olema loosung kõikide eakatele,“ kirjutas ta.

„Oma elukogemustest lähtudes, sain äsja ju 87aastaseks, on mille üle aru pidada. Intensiivselt ja suurem osa vaimset tegevust saab pea 70 aastat ning jätkub. Tema uuringute lõppakkord on veel arvutis ning puhttehnilisel ja ka füüsilisel põhjusel on lõpetamata,“ lisas veetadlane.

„On alus eeldada, et minu ja minu abikaasa näitel leiaksid gerentoloogid kinnitust oma tõekspidamistele. Jääb ainult lisada, et ka haigused, sea hulgas ka kõige moodsamad ja ravimatud, pole meile võõrad. Ravikindlustusi omamata ning ametliku abi saamata jätkame muu kõrval enda turgutamist (ravimist) viimase aja teadustasemekohaste vahendite – CEM TECH seadme abil (loe raamatust „Imeline vesi – elu häll“, ptk.8, Ilotrükk OÜ, 2012).“

„Igal juhul mitte ainult selliste vahenditega, mida hiljuti hommikutelevisioonis rahvale tutvustati,“ lõpetab Erna Sepp oma kirja.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles