Sinu silmade sära

, Võru Jüri tänava Südameapteegi proviisor-juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.sxc.hu

Silmad on muutunud kuivaks ja tuhmiks või punetavad, sügelevad ja on ärritunud. Suurenenud on pisaratevool. Need on peamised kaebused, mille puhul apteegist abi otsitakse.

Põhjuseid, mis silma häirivad võib olla aga palju.

Kui suvel mõjub silmadele ärritavalt ere päikesevalgus ja konditsioneeritud õhk, siis talvel kuivad ruumid, külm tuul ning madal välistemperatuur. Kevade lähenedes lisandub ka lumelt kiiskav ere valgus. Pärast soojamaapuhkust kontorisse naastes võib ees oodata kuiv ja konditsioneeritud õhk ning silmipingutav töö arvutiga. Tihtipeale ongi silmade suur koormus ja pingutus seotud kas töö või hobiga nagu arvutiekraani ja televiisori vaatamine, peene käsitöö tegemine või autojuhtimine. Lisaks võivad silmi ärritada looduslik õietolm, ujula kloorine vesi, kontaktläätsed, kosmeetika, põletikud, haigused või kasutatavate ravimite kõrvaltoimed.

Seega puutuvad meie ühed tähtsaimad meeleelundid igapäevaselt kokku ärritajate ja koormustega, millest me endale arugi ei anna, enne kui tekivad kaebused. Nagu tervisega üldiselt, on ka silmade puhul targem probleeme ennetada, mitte tegeleda hiljem tagajärgede ravimisega.

Silma sarvkesta katab pisarakile, mis niisutab silma ja on määrdeaineks sarvkesta ja silmalaugude vahel. Näiteks töö arvutiga nõuab pingsat ekraani jälgimist, mistõttu silma pilgutamine väheneb. Kuiva või konditsioneeritud õhu korral toimub ka intensiivsem pisaravedeliku aurustumine silma pinnalt ja silm muutub kuivaks. Kui selline olukord kestab pikka aega, võib koguni silma sarvkest kahjustuda. Selle tulemusel aga halveneb nägemine ja suureneb põletiku tekke oht.

Et ennetada silma kahjustumist, võib kasutada silmatilku, silmasalve või tablette.

Apteegis käsimüügis olevad tooted on mõeldud kasutamiseks silmade väsimuse, kuivuse, ärrituse, punetuse ja põletiku korral. Erinevaid tooteid on väga palju ja nende seast õige valiku aitab teha apteeker või arst.

Kuivust ennetava ja leevendava toimega niinimetatud kunstpisarad on niisutava toimega tilgad. Samuti sisaldavad need aineid, mis teevad lahuse (pisarakile) venivamaks ehk viskoossemaks. Vajadusel tilgutatakse neid mitu korda päevas.

Mõnedele tilkadele on lisatud juurde aaloed või dekspantenooli. Need ained on põletikuvastase ja ärritust leevendava toimega ja neid kasutatakse siis, kui silma kattev pisarakile või sarvkest on rohkem kahjustunud. Silmad on muutunud tundlikuks ja ärritavate välismõjude toimel hakkavad pisarad voolama.

Põletik silmas võib olla tekkinud viirustest või keskkonnateguritest nagu tolm, tuul, võõrkehad, suits. Sel juhul on sobilikud silmatilgad, mis sisaldavad kummelit või silmarohuekstrakti. Need tilgad leevendavad pisaratevoolu, kipitus- ja sügelustunnet.

Bakteritest põhjustatud kergema silmapõletiku korral sobivad silmarohu või sulfametisooli sisaldusega tilgad.

Allergilisele silmapõletikule on spetsiaalsed tilgad, mis sisaldavad naatriumkromoklükaati. See aine takistab allergiat põhjustavate ainete vabanemist ja seda võib kasutada kergema allergilise põletiku ennetamiseks ja ka raviks.

Saialille- ja nõiapuuekstrakti sisaldavad tilgad on põletikuvastased, kudede taastumist ning verevarustust parandava kiire ja pikaajalise toimega.

Lisaks tilkadele on apteegis ka silmasalvid, sisaldades kas vitamiine või põletikuvastaseid aineid. Salvide toime on pikem, aga kõrvalnähuna võivad teha nägemise uduseks. Seetõttu kasutatakse salve öösiti.

Tablette, mis sisaldavad A-vitamiini, oomega-3 rasvhappeid, luteiini ja mustikaekstrakti, on soovitatav kasutada inimestel, kelle tegevus on seotud silmade suure koormusega või silmade üleväsimuse korral. Ka neil, kellel on silma võrkkesta ohustav haigus. Näiteks kõrgvererõhktõbi või suhkruhaigus. Seda tüüpi toidulisandid kaitsevad silma võrkkesta ja nägemisnärvi ning tugevdavad silma veresoonte seinu, hoides ära verevalumeid ning parandades nägemisteravust.

Seega võib julgelt väita, et kuivad silmad halvendavad meie üldist elukvaliteeti. Raskematel juhtudel võivad koguni põhjustada häireid või haigusi, mis vajavad sagedast silmaarsti külastamist.

Seepärast kaitske oma silmi päikeseprillidega, vajadusel niisutage, toitke ja toetage, et tööst ja elust saadav rõõm paistaks särana silmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles