Haigus, mis paneb õhku ahmima

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astmahoo korral soovitavad arstid kummarduda haigel ettepoole, sest nii on ­kergem hingata. ­Toetuda võib kasvõi trepi käsipuule.
Astmahoo korral soovitavad arstid kummarduda haigel ettepoole, sest nii on ­kergem hingata. ­Toetuda võib kasvõi trepi käsipuule. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ligi 300 ­miljonile ­inimesele maailmas ei ole vabalt hingamine enesest­mõistetav. Neile on iga hingetõmme eriline, sest alati säilib tõenäosus seisundi ­äkiliseks halvene­miseks. Neil on astma.

Astmat on defineeritud kui hingamisteede põletikulist seisundit. Need, kes pole seda haigust põdenud, ei oska ilmselt ette kujutada, milline õnnistus on tunda kopsude värske õhuga täitumist ilma takistuseta. Neil puudub ka hingamisraskuse kestel suurenev paanika, et hapnikupuuduse tõttu võid surra ega saa ise suurt midagi selle ärahoidmiseks teha. Et sellist olukorda vältida ja astmat kontrolli all hoida, on tarvis teada, mis astmahoo vallandab ja haigust põhjustab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles