Raudrohi on kaunis ja kasulik

, Võru Jüri tänava Südameapteegi proviisor-juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudrohi
Raudrohi Foto: Priit Mürk / Postimees

Ta näeb välja nagu tavaline umbrohi. Lähemalt ­vaadeldes on tegemist ­hoopis väga ilusa lillega.

Raudrohi, see väga tuntud ravimtaim, kasvab teeservadel, karjamaadel ja niitudel, kuid õilmitseb ilutaimena ka aedades. Raudrohu õied on naturaalset, kollakasvalget, roosat või punast värvi ja taim õitseb juunist oktoobrini.

Raudrohus sisaldub mitmeid aineid, mille tõttu saab teda kasutada erinevate haigusseisundite puhul. Selleks kogutakse raudrohu ürti (umbes 15 sentimeetrit ladvaosa) õitsemise algul ja kuivatatakse. Enne õite puhkemist korjatakse ravimiks ka ainult lehti. Neid kuivatatakse või kasutatakse värskelt.

Tähtsamad ained raudrohus on eeterlikud õlid, näiteks hamasuleen, mõruainetest näiteks ahhilliin, ka K-vitamiin ja betaiin.

Eeterlikud õlid on bakterite-, viiruste- ja seentevastase toimega. Betaiin soodustab maksa- ja närvirakkude ainevahetust. Betaiinil on ka söögiisu suurendav toime. Ta suurendab seedenõrede eritumist, seega soodustab seedimist ja vähendab kõhugaaside teket. Soolestiku silelihased lõõgastuvad ja krambitaolised valud vähenevad. Seega – mao- ja sapiteede spasmide, kõhugaaside või maksakahjustuse korral võiks kasutada raudrohuürdi tõmmist.

Retsept tõmmise valmistamiseks: 2 sl raudrohuürti võtta ühe klaasi sooja vee kohta. Keeta 15 minutit, lasta tõmmata 1 tund, kurnata ja lisada ärakeenud vee kogus. Võtta sisse pool klaasitäit 3 korda päevas enne sööki.

Vere hüübimiseks on vajalik K-vitamiin. Organismis tekib see seedekulgla mikroobide elutegevuse käigus. Maksakahjustused aga takistavad vitamiini K tekkimist. Selle vitamiini puudusel tekivad kergesti nina- ja kopsuverejooksud, igemete veritsus ning sinikad.

Vere hüübimist võib parandada raudrohuürdi tõmmisega, võtta 1 sl 3 korda päevas enne sööki.

Raudrohuürdi tõmmist võib kasutada ka hemorroidide ja haavade raviks, kuna see on põletikuvastase ja verejooksu peatava toimega. Tõmmisega niisutatud marlitampoon tuleb asetada hemorroididele, teha vanne või töödelda sellega haavu.

Välispidiselt võib põletiku korral haavadele ja verejooksu sulgemiseks kasutada ka värsket raudrohu mahla. Selleks tuleb raudrohulehed muljuda mahlaseks ja asetada haavale.

Peale eelviidatu võib raudrohuürdi tõmmist kasutada ka köha ja külmetushaiguste korral rögalahtistina ning valuliku menstruatsiooni puhul.

Kõrgenenud vererõhu ja palaviku langetamisele aitab kaasa raudrohu kerge uriinieritust suurendav ja higileajav toime.

Raudrohtu, nagu ka paljusid teisi ravimtaimi kasutatakse järjest üksnes paar nädalat. Pikka aega ja suurtes annustes kasutamine võib põhjustada vere paksenemist ja trombe.

Vastunäidustatud on see taim rasedatele, sest suurendab emaka kokkutõmbevõimet.

Ka ülitundlikkuse korral tuleb lõpetada taime kasutamine ja asendada see mõne teise, sarnase toimega taimega.

Apteegis on raudrohtu saada kuivatatult eraldi taimena ja ka erinevates tee­segudes. Näiteks on raudrohi üheks koostisosaks maotees, sapitees, seedimist ­soodustavas teesegus, palavikku langetavas teesegus, mida kasutatakse külmetuse ning gripi korral, ja oma bakteritsiidse toime tõttu ka kurgu loputamiseks mõeldud teesegus.

Raudrohuekstrakti sisaldavad maoülihappesust ja kõrvetisi leevendavad looduslikud tabletid Minacid.

Raudrohutinktuur on üks koostisosa tuntud üldtugevdavas ja jõudu taastavas toonikumis Doppelherz.

Raudrohtu võib kasutada ka kehahoolduses. Selleks on vaja palju taimi ja soovi rohkem vaeva näha, et ise valmistada täiesti looduslik puhastusvahend, näiteks juuksevedelik või näonaha toonik.

Juuste väljalangemise korral tuleb peanahka hõõruda raudrohu mahlaga 1–2 korda päevas vähemalt kahe nädala jooksul.

Rasvase ja poorse naha jaoks valmistada tõmmis, mille koostises peale raudrohu võib kasutada ka saialille, liht-naistepuna ja salveid. Kõiki taimi võtta võrdses koguses 1 sl ühe klaasi vee kohta. Keeta 10 minutit ja lasta termoses tõmmata 5–6 tundi. Sellega puhastada igal õhtul nägu või valmistada jääkuubikud ning kasutada neid hommikuti näonaha tervendamiseks.

Raudrohi on kõigile tuttav taim. Oma sisu ja vormi poolest sobib see nii rohukappi kui ka lilleseadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles