Tervislik kala

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala
Kala Foto: www.freepik.com

Kala on kasulik toiduaine, mis paraku jõuab harva inimeste toidulauale. Kui hind oleks ­taskukohasem, söödaks kala palju rohkem.

Kala sisaldab mitmeid inimorganismile vajalikke aineid ja vitamiine. Kalas on vitamiine (A, D, B2, B6 ja B12) ja mineraalaineid, nagu fosfor, raud, magneesium ja kaalium. Südamehaigele vajaliku kaaliumi sisaldus on suurem merekalades. Merehõbedas leidub veel eluks tarvilikku mikroelementi seleeni, mis kaitseb südameinfarkti ja vähi eest.

Kalaliha sisaldab rohkelt D-vitamiini, mida inimene vajab, et luustik oleks tugev. Kalatoodetes sisalduvad proteiinid, türosiin ja aminohapped stimuleerivad aju­tegevust ja lisavad organismile energiat. Kalatoidud kaitsevad veresooni, aidates organismist välja viia liigset kolesterooli ja ära hoida trombide teket.

Kõige väärtuslikum on kalas tema rasv. Eelkõige sellised kalad nagu angerjas, lõhe ja tuunikala sisaldavad oomega-3-rasvhappeid, mis kaitsevad südame- ja veresoonkonnahaiguste eest ning aeglustavad naha vananemist, mõjuvad hästi ajutegevusele, kesknärvisüsteemile ja nägemisele, aitavad parandada bronhide tööd ja kergendavad hingamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles