Põletikus liigesed ei tohi tukkuda

, Ida-Tallinna keskhaigla taastusarst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesivõimlemine on sobiv põletikulisele liigeshaigele.
Vesivõimlemine on sobiv põletikulisele liigeshaigele. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Reumatoloog suunas minu vastuvõtule 40aastase naise, kelle päkad valutasid. Ta põdes reumatoid­artriiti ja tal esines tegelikult mitmeid liigesevaevusi. Juttu tuli meil nii sõrmede, randmete kui ka õlavalust.

Patsienti läbi vaadates selgus, et käed ei liigu küünarliigestest üldse, vaid on jäigalt 90kraadises painutusasendis. Küsisin, kas ta seda märganud ei ole ja kas see teda ei sega. Talle meenus, et kunagi oli küünarliigestes äge põletik olnud ja ta oli selle vaevusega umbes pool aastat maadelnud, kuid siis kõik vaibus ja ta harjus pikkamisi oma muutunud küünarnukkidega.

Naine tunnistas küll, et kui mõtlema hakkab, siis ei ole tal mugav pead pesta ja asju enam ülemistelt riiulitelt kätte ei saa. Ta rääkis, et kätes ei ole piisavalt jõudu ning võib-olla on see põhjustanud ka õlgade ülekoormamise ning valu. Taastusravi vajalikkusest ta midagi ei teadnud, vaid oli mõelnud, et põletikus liigeseid tuleb säästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles