Juhtkiri: Jõulud raamatu seltsis

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve Rohtla
Eve Rohtla Foto: Elmo Riig / Sakala

„Kui vanaks jääd, siis hakkab sulle tunduma, et sa ootad midagi, aga sa ei tea, mis see on. Muudkui paned ennast valmis, seisad akna juures ja vaatad välja.” Nii on öelnud 77aastane elav klassik, Ameerika kirjanik Don DeLillo.

Ootavad ka noored inimesed, enamasti naised. Et millal kõpskingi kanda saavad ning millal ainsa õige leiavad ja temaga pulmad teevad. Siis ootavad lapsi, seejärel, millal nad suureks saavad, hiljem meest koju. Elu koosnebki ühest suurest ootamisest. Kõige selle vahepeal ootame kord aastas ka jõule.

Vahva, kui on perekond, kellega koos seda ilusat ja rahulikku aega veeta. Aga on inimesi, kes peavad üksindust taluma. Väga paljudel põhjustel. Lisandunud on hulk vanemaealisi, kellel on küll järeltulijad, aga kes elavad vanematekodust kaugel.

Üksi veedetud pühad ei pea olema kurvad. Siit ja sealt tuleb soovitusi, kuidas endale rõõmsamad jõulud luua. Ära kapseldu endasse, võta küllakutsed vastu. Sa ei pruugi olla ainus üksildane. Külaskäik võib olla väga oodatud, sõltumata sellest, kas kutsujaks oli perekond, naabrinaine või kauge sugulane, keda pole aastaid näinud. Suurt kinki polegi vaja – küpseta kook või plaaditäis piparkooke.

Ei pea olema Naksitrallide Muhv ja iseendale kirjutama, aga kindlasti on kuskil kapi- või sahtlipõhjas vanu postkaarte. Võta need välja – loe salme ja püüa meenutada mõnd juhtumit saatjatega seoses. Võta julgus kokku ja helista mõnele neist!

Kui tervist jagub ja liikumisvaeva pole, paku end vabatahtlikuks. Olgu tegemist supiköögis kodututele supijagamise või haiglas olevatele lastele juttude lugemisega. Sa oled vajalik ja vabatahtlik tegevus on lihtne viis seda endale meelde tuletada.

Ka üksindust võib nautida. Jõulud on väga hea aeg kirjutamiseks. Kui oled mõelnud oma eluloo ja mälestuste kirjapanekule, siis nüüd on õige aeg, sest kedagi pole segamas. Saad rahulikult meenutada ja panna paberile kõik, mis väärt, naljakas või ajas oluline.

Mine raamatupoodi, et hellitada end mõne teosega, mida pole varem raatsinud osta. Ka meie toimetus loodab oma lugejaid pühade eel rõõmustada, sest raamatupoodide ja selvehallide riiulitelt võib leida terviseraamatu „Südameasi”, mille idee sündis just ajakirja 60+ lugejate ärgitusel.

Meie teada ei ole Eestis seni seenioridele koostatud mitte ühtki kogumikku, mis haaraks mitut valdkonda ja kus eri haiguste tekkemehhanismist ja ravivõimalustest räägivad Eesti oma ala parimad spetsialistid. See raamat aitab mõista, mis seeniori vaevab ja kuidas õnnestub seda koostöös arstide, psühholoogide ja teiste spetsialistidega leevendada. Oleme raamatut kokku pannes mõelnud ka sellele, et selles kirjutatu oleks praktiline ja vaba keerukatest meditsiinilistest terminitest. Eesti nimekad ja tunnustatud doktorid annavad nõu ning patsientide lood räägivad tegelikust elust.

„Südameasi” räägib ennekõike südamega seotud asjust. Nii meile eluks hädavajalikust organist rinnakorvis kopsu kõrval kui ka peenekoelisematest asjadest, mida me südamesse võtame või mis meie südame valutama panevad. Ka armuasjust, sest ega see tähtis eluvaldkond vananedes oma tähtsust mineta.

Südame küljes kinni on ka valu ja vaevaga saadud kodu. Pensionile jäämise eel tuleb mõelda, kuidas senist elu hakata ümber korraldama. Küsimusele, miks ma pean ära minema kodust, mille nimel ma oma elus paljust loobunud olen, teavad vastust psühholoogid.

Head lugemist ja olge terved ka ­jõuluajal!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles