Mitme kokaraamatu autor ja rõõmuga köögis toimetav pereema Sille Varblane tutvustab tasakaalukaks toitumiseks vajalikku otra, sellest valmistatud tooteid ja seda, kuidas tange, kruupe ja odrajahu toitude tegemisel kasutada.
Soodne ja suurepärane oder
Odrateradest valmistatakse peamiselt tange, kruupe ja jahu. Odrajahu on rikas väärtuslike valkude poolest ja sisaldab palju asendamatuid aminohappeid lüsiini ja trüptofaani. Odrakruubid sisaldavad keskmiselt 1–1,5 protsenti rasva, 76,8 protsenti süsivesikuid, 8,5 protsenti valke, lisaks veel kaltsiumi, fosforit ja rauda. Odras on B-rühma vitamiine, rauda, tsinki, magneesiumi, kaaliumi, vaske, fosforit ja kiudaineid.
Kruubid, tangud, jahu
Odrakruubid on mahalihvitud koorekihtidega terved viljaterad. Lihvimine kiirendab tervete terade pehmenemist. Odratangud saadakse kruupide purustamisel, et kiirendada nende pehmenemist. Odratangud on peenema jahvatusega, Lõuna-Eesti tangud on kruupide purustamisel saadud jämedama jahvatusega tooted. Kauplustes on müügil ka odrajahu, odrahelbed ja -krõbuskid.
Odrakrõbuskid on valmistatud täisteraodrajahust. Peale odrajahu on nendes veel vett ja soola. Need kerged ja õhulised pallikesed sobivad hästi keefiri või jogurtiga söömiseks, niisama krõbistamiseks, aga miks ka mitte kisselliga.
Odrajahust saab valmistada küpsetisi, näiteks Eesti rahvustoiduks peetavat odrakaraskit, pannkooke, muffineid ja sepikut. Et odrajahu sisaldab vähe kleepvalku ja seetõttu küpsetised ei kerki, tuleb odrajahule lisada küpsetuspulbrit ja nisujahu. Odrajahu sobib kasutada ka pirukapõhjades, kookide ja küpsiste koostises. Pirukapõhjade koostisosana võib kasutada ka odrahelbeid.
Nii kruupidest, tangudest, helvestest kui ka jahust saab keeta putru. Eri odratootest valmib isesugune puder. Odrahelvestest pudru keetmiseks kulub vähem aega.
Otra kasutatakse tangu- ja verivorstide ning kamajahu valmistamisel. Odrast tehakse ka odralinnaseid, linnaseekstrakti ja õlut. Enne kohviubade laia levikut valmistati odrast ka viljakohvi.
Kuidas kasutada odratooteid?
Hommikupudruks sobib jahust või helvestest valmistatu, põhitoiduks keedetud või küpsetatud liha- ja sibulalisandiga tangupuder. Tangud on omal kohal mitmes supis, nagu rassolnik, hernesupp, hapukapsasupp ja külasupp. Tangud peavad olema mulgipudrus, samuti saab neid kasutada vormitoitudes riisi või makaronide asemel.
Kruubid kõlbavad väga hästi salatitesse kartulite, makaronide või riisi asemel. Lihtsa salati saab, kui lisada keedetud kruupidele keedetud peedist ja keedetud porgandist lõigatud kuubikud ning sibul. Kruubisalatisse sobivad hästi lisandiks ka sink või vorst ja marineeritud kurk.
Katsetada võib samade koostisainetega, nagu tavaliselt salatit tehes, ainult asendades põhitoiduaine, näiteks kartuli, kruupidega. Tulemus on väga maitsev. Kruupidega sobib kokku väga hästi ka keedetud kaalikas. Kui sellisele salatile lisada veel sinki, sibulat ja marineeritud kurki, on tulemus samamoodi väga maitsev.