Lisaainete kõrval lisatakse toidule ka lõhna- ja maitseaineid, mida on üle paari tuhande. Nende hulka kuuluvad ka suitsutuspreparaadid, mida kasutatakse traditsioonilisel suitsutamisel tugevama maitse saavutamiseks või täielikult suitsutusprotsessi asendamiseks.
Lõhna- ja maitseainetel puudub E-kood, kuid kui neid on lisatud, on koostisosade loetelus märgistus „lõhna- ja maitseained”.
Kui toidu maitse on saavutatud üksnes lõhna- ja maitseainete lisamisega, peab olema toidu nimetuses kasutatud sõnalõppu „-maitseline”. Näiteks maasikamaitseline siirup. Mõnikord leiab pakendilt märke, et on kasutatud looduslikke lõhna- ja maitseaineid.
• Lugege pakendilt infot. Kahel sarnasel tootel võib olla väga erisugune koostis. Koostist lugedes saab teha oma tervisele kasulikumaid valikuid.
• Pange taskusse väike luup, mis aitab nähtamatult väikese teksti nähtavaks muuta.
• Vältige säilitusaineid ja kaupu, mis sisaldavad sünteetilisi värvaineid, ning veenduge, et lihatoode ei sisaldaks naatriumvesinikglutamaati (E621). Hoiduge erksavärvilistest toodetest!
Värvained: E102, E104, E110, E120, E122–124, E127–129, E131–133, E142, E150.
Säilitusained: E200, E202, E210–219, E220, E239, E249–252, E280.
Antioksüdandid: E310–312, E320, E321.
Lõhna- ja maitsetugevdajad: E510, E620–625*.
Magusained ja suhkruasendajad: E420, E421, E951, E952, E954, E965.
Need on kõige ohtlikumad E-ained, millest tasub kaarega mööda käia ning neid sisaldavaid tooteid vältida (võivad põhjustada hüperaktiivsust, astmat, peavalu, võivad olla kantserogeensed).
*Lisaained alates E620st tekitavad sõltuvust.
E100, kurkumiin – kollane looduslik värvaine
E101, riboflaviin – kollane või oranž värvaine, vitamiin B2
E140, klorofüll – roheline
E141, klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid
E153, taimne süsi – must värvaine, kasutatakse lagritsas
E160a, karoteenid – kollakasoranž
E160c, paprikaekstrakt – kollakasoranž
E160d, lükopeen – kollakasoranž
E160e, beeta-apo-8-karotenaal – kollakasoranž
E160f, beeta-apo-8-karoteenhappe etüülester – kollakasoranž
E161b, luteiin – kollakasoranž
E162, betaniin – peedipunane
E163, antotsüaanid – punasinine värv