Vahvad õmblustööd koos lapselapsega

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
T-särgist mängurõivad või magamiskostüüm põnnile
T-särgist mängurõivad või magamiskostüüm põnnile Foto: Tea Raidsalu

Seekord jagame lugejatele ideid, kuidas õmmelda paar omapärast rõivaeset pere pisematele. Samuti pakume välja ühe mõtte, mismoodi meisterdada vahvat mänguasja.

T-särgist mängurõivad või magamiskostüüm põnnile

Selle rõiva meisterdamisega saab osav õmbleja vanaema kindlasti lihtsa vaevaga hakkama, luues nii oma pisikesele omanäolise riideeseme. Teisalt aitab kiire tulemus hädast välja siis, kui kõik põnni riided on mänguhoos määrdunud ning alles pesumasinas tiirlevad. Ning mõistagi ärgem unustagem taaskasutust!

Kõigepealt mõõda laps ära, kui pikk ja lai rõivas talle passiks. Seejärel läheb vaja suuremat T-särki. Lõika särgil ära kaelus ja hoia selle soonikuosa alles, seda saad hiljem kasutada. Siis lõika särk külgedelt kitsamaks ning üles välja jõudes lõika välja käeaugud, kaelus ja õlaosad – väljalõikelt vaatab sulle nüüd vastu maika. Järgmisena võta ette särgi varrukad ning lõika neist välja nii pikad ja laiad tükid, kui põngerja kehakattele tarvis. Nüüd on kord alumise otsa käes. Lõika särgi alaosasse pikuti vahe, nii et moodustuks kaks säärt. Mida pikem on särk, seda pikemate säärtega kombinesooni saad.

Lõpuks õmble kokku rõiva küljed, pane külge varrukad ja kaelus. Ühele poole õlale on soovitav panna kas trukid või nööbid, et rõivas hõlpsasti üle pea käiks. Samuti tasuks kinnitused õmmelda säärte sisekülgedele. Nii on kergem ühes tükis kostüümi selga panna ning lapsel ka ihuhädasid õiendada.

Selline õmblustöö on ka näpuharjutus väikesele tüdrukule, kes soovib oma nukule ise riideid teha. Vanaema kindlasti meelsasti juhendab teda.

Kahest sokist ja kummijupist retuusid kõige pisemale

See meisterdus võib tunduda pisut kummaline. Kui aga järele mõelda ja võtta asja kerge huumoriga, saab tõdeda, et miks ka mitte. Jällegi võib kiire õmblustöö aidata hädast välja, kui käes on olukord, et vanaemale hoida toodud jõmpsikal pole enam miskit selga panna ja poodiminekuks pole aega või võimalust.

Sellised säärevarjud saab kätte väga soodsalt. Praegu me siiski ei räägi taas­kasutusest, sest ärakantud sokkidest ei hakka ju keegi põnnile pükse tegema. Nimetagem siis seda uuskasutuseks. Sokid maksid Maximas 1,29 eurot, niit ja üks kummijupp leiduvad vanaema õmblus­karbis kindlasti. Mis aga maksab memme töö, on mõistagi omaette küsimus – näiteks kolm hästi pikka paid.

Kõigepealt lõika sokkidel ära ninaosa. Seejärel lõika kumbki sokk talla keskelt kuni kannani lahti. Nüüd pane sokid kokku nii, et tallad oleksid vastamisi ja õmble lahtilõigatud servad omavahel kokku. Sokkide pealmistest osadest saavad püksikeste küljed ning sokisäärtest püksikeste sääred. Soki ääres olev soonik või kumm moodustabki retuuside sääreotsa, mis hoiab kenasti ümber lapse jala. Sokke valides vaata, et kumm poleks liialt tugev, muidu hakkab see pigistama. Püksikeste ülemisse äärde õmble tunnel ja aja sisse kumm, siis ei vaju need üle pepu maha.

Pükste tegemiseks sokke valides jälgi, et need oleksid puuvillased ega sisaldaks palju sünteetikat, mis pole lapse õrnale nahale kuigi sõbralik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles