Milline mobiiltelefon sobib vanemale inimesele?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NOKIA 2730 CLASSIC.
NOKIA 2730 CLASSIC. Foto: Elukiri

Elukiri

Seeniorile sobiv mobiiltelelefon peaks olema suure ja selge ekraaniga, numbrid klahvidel suured, et näeks ka ilma prillita, ja mis kõige tähtsam – klahvid olgu toekad ja üksteisest selgelt eraldatavad (et ka töntsi sõrmega saaks õige number valitud).

Pildistamis- ja internetivõimalus pole üldse tähtis, peaasi, et saaks teha oma vajalikud kõned ja telefoni oleks lihtne kasutada. Tarviline on kiirvalikuklahv hädaabi- (ja lapse või lapselapse) numbriga. Elukirja palvel testis kaheksa naist-meest (vanuses 45–74 eluaastat) telefonimudeleid, mille valis välja Tele2.

NOKIA 2730 CLASSIC
Hind: 900–1690 krooni (sõltub operaatorfirmast, käimasolevast kampaaniatest, kliendi staatusest jms)
Kaal: 87,7 g
Mõõdud: 109,6 x 46,9 x 14,4 mm
Ekraan: 2,0 tolli, värviline
Mälu: 30 MB
Maksimaalne kõneaeg: 3 h 20 min
Muu: teksti- ja piltsõnumid, 2-megapiksline digikaamera, MP3-mängija, diktofon, FM-stereoraadio, kuni 1000 kontakti talletamine, analoog- ja digitaalkell, stopper, äratuskell, meelespead, täiustatud kalkulaator, nädala- ja kuuvaatega kalender, kirjalikud märkmed, mängud jpm.

Kommentaarid:
Ekraan on hea suur, kellaaeg ja kuupäev hästi nähtavad, kuid menüü tekst ei ole siiski prillita loetav. Klahvid ebamugavad, sest pole omavahel eraldatud, ka on need liiga väikesed. Helistamine keeruline, sest klahvidel pole vahesid ja iga nuppu peab kõvasti pressima. Samas juhtnupp hea ja suur. Kuuldavus väga hea. Sõnumi saatmine lihtne, ainult tähed on liiga väikesed. Lisafunktsioonid kergelt ja arusaadavalt leitavad, aga neid on mõttetult palju, pildistamine ja video pole vanemale inimesele küll tähtis.

Keskmine hinne: 3,9

NOKIA 2700 CLASSIC
Hind: 1290–1790 krooni
Kaal: 85 g
Mõõdud: 109,2 x 46 x 14 mm
Ekraan: 2,0 tolli, värviline
Mälu: 32 MB
Maksimaalne kõneaeg: 6 h 25 min
Muu: tekst- ja piltsõnumid, 2-megapiksline digikaamera, muusikapleier, FM-stereoraadio, häälkäsud, diktofon, kuni 1000 kontakti talletamine, analoog- ja digitaalkell, stopper, äratuskell, meeldetuletused, täiustatud kalkulaator, nädala- ja kuuvaatega kalender, kirjalikud märkmed, mängud jpm.

Kommentaarid:
Ekraan on hea suur, aga klahvid on kõik üks suur pind, peaks olema eraldatud. Tähed-numbrid liiga väikesed (ilma prillita ei näe kasutada). Nuppe tuleb kõvasti suruda, et toimiks, siit ka minu miinuspunktid. Väljahelistamine suhteliselt lihtne, kuigi numbri sisestamisel kippus telefon kõigepealt mu pöidlast pilti tegema...

Hea, et kõne vastuvõtu nupp on roheline ja lõpetamine punane.

Sõnumi saatmine on keeruline, ei saanud hakkama. Ikoonid võiks menüüs olla suuremad.
Funktsioonid lihtsad, mugavad ja arusaadavad. Suutsin leida raadio Elmari, väga meeldiv, paraja valjusega – näiteks haiglas lebades hea, saab päevauudistega kursis olla.
Ilmselt ostaksin, kui oleks mobiili vaja.

Keskmine hinne: 3,7

NOKIA2720 FOLD
Hind: 1090–1590 krooni
Kaal: 90,3 g
Mõõdud: 93 x 46 x 17,85 mm
Ekraan: 1,8 tolli, värviline
Mälu: 32 MB
Maksimaalne kõneaeg: 5 h

Muu: teksti- ja piltsõnumid, 1,3-megapiksline kaamera, FM-raadio, diktofon, kuni 500 kontaktiga telefoniraamat, digitaalne kell, stopper, äratuskell, meelespead, täiustatud kalkulaator, kalender, märkmed, kuluhaldur, mängud jpm.

Kommentaarid:
Väike ja libe, libiseb maha, kui hakkad avama. Ühe käega paha avada. Suur ekraan, hästi arusaadav, klahvid mugavalt suured, heledal taustal paistavad mustad numbrid ja tähed hästi välja.
Klapiga telefon on mu lemmik, mugav kõnesid vastu võtta! Klahve pole ka vaja lukustada, klapp kinni ja ongi lukus.

Funktsioonid ei mahu ekraanile, sümbolid on liiga väikesed. Kui Nokia on tuttav, siis on hea kasutada. Millegipärast tulevad sõnumi saatmisel ette ka vene tähed.
Suure juhtnupu kasutamine raske (servadega liikumine ei ole vanainimesele käepärane). Ekraanilt kaob info liiga ruttu.

Kalkulaator väga hea. Lihtne ja loogiline. Lemmik!
Kuna ei suutnud SIM-kaarti sisse panna, jäi katsetamata.

Keskmine hinne: 3,5

SAMSUNG E2100
Hind: 300–1190 krooni
Kaal: 74,1 g
Mõõdud: 108 x 43,6 x 14,3 mm
Ekraan: 128 x 160 pikslit, värviline
Mälu: 7 MB
Maksimaalne kõneaeg: 3,5 h

Muu: teksti- ja piltsõnumid, digikaamera, diktofon, FM-raadio, kalkulaator, kell, kuupäev, mängud, äratus jm.

Kommentaarid:
Ekraan on piisavalt suur, aga ekraani kirjad liiga väikesed. Klaviatuur mugav, klahvid on eraldi ja numbrid suured. Millegipärast on klahvidel ka venekeelsed tähed, eks see on mugav mõlemas keeles suhtlejale, mida kõigile pole aga vaja.

Raske aru saada, suurt nuppu vajutades hakkab kohe WAP-teenust (mis see veel on?) pakkuma. Kui kohmitsema jääd, lukustab klahvid jube kiiresti.

Kontaktide loend kergesti leitav, helistamine kerge, aga kõne vastuvõtmisel ei saanud aru, kuhu peab vajutama. Harjumatult väike.

Kuna ise kasutan Nokiat, ei saa Samsungi tingmärkidest aru. Funktsioonid peaks olema lihtsamini arusaadavad. Peale pikka pusimist suutsin äratuskella peale panna. Osa teksti mobiili sees on inglise keeles?

Keskmine hinne: 3,1

SAMSUNG C3010
Hind: 400–1590 krooni
Kaal: 66 g
Mõõdud: 110,5 x 45,8 x 12,1 mm
Ekraan: 128 x 160 pikslit, värviline
Mälu: 15 MB
Maksimaalne kõneaeg: 8 h

Muu: tekstsõnumid, MP3-mängija, FM-raadio, digikaamera, kell, kuupäev, mängud, stopper, äratus, mälukaardi lisamise võimalus

Kommentaarid:
Väljanägemine pole viga, klahvid suured. Seadeid oli keeruline kasutada ja nende vahel liikuda. Ei suutnud leida eestikeelset menüüd. Ei suutnud näiteks leida, kust klahviheli maha võtta. Kõne vastuvõtmise ja lõpetamise nupp on ühtviisi hõbedased, võiks olla eri värvi.

Helistamisega tulin toime. Aga kui numbri valimisel kohmitsema jääd, lukustab klahvid automaaatselt, mis käib liiga kiiresti.
Sõnumi saatmine loogiline, tähed suhteliselt suured.
Palju funktsioone, ei suuda kasutada, kuna olen Nokiaga harjunud.

Keskmine hinne: 2,4

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles