Külmetushaiguste ennetamine ja ravi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elukiri
Ruth Rudissaar

, Euroapteek/

Elukiri

Pärast külmetumist on inimese immuunsüsteem nõrgenenud ja viirustele vastuvõtlikum. Haigus tekibki viiruse organismi tungimise tagajärjel. Viirused levivad piisknakkuse teel, kõige nakkusohtlikumad eritised on sülg ja ninasekreet.

Külmetushaigustega kaasnevad ninakinnisus, nohu, köha, peavalu, palavik, halb enesetunne, üldine lihaste-liigeste valu, kurguvalu, kõhulahtisus ja nii edasi.


Nakatumise ennetamiseks on vaja piisavalt puhata, vältida stressi ja ületöötamist, sportida, karastada, süüa mitmekesist ja täisväärtuslikku vitamiinirikast toitu ning riietuda vastavalt ilmale. Külmetushaiguse ravi tuleks alustada kohe esimese ööpäeva jooksul pärast esimeste haigustunnuste ilmnemist. Tass või paar õhtust taimeteed koos lühiajaliselt suurema koguse C-vitamiiniga aitab immuunsüsteemi tugevdada ning esmaseid külmetusnähte kaotada.

Keha vastupanuvõime suurendamiseks sobivad samad looduslikud vahendid mis külmetushaiguse leevendamisekski: apteegiriiulilt näiteks Immunace, ImmunoForm Allermin, Immunoglucan, C-vitamiin (tsingiga), tärpentinisalv või rahvameditsiini varasalvest mesi (inveriga), õietolm, taruvaik, ternespiim, hanerasv, küüslauk, mustad sõstrad, astelpaju, sidrun, punane päevakübar, eukalüptiõli, greipfruudiekstrakt ja muu selline. Samas on uuringud näidanud, et punane päevakübar pole kõigi puhul ühtviisi mõjus: üht aitab, teist mitte. Siis võiks kasutada punast päevakübarat koos C-vitamiini ja tsingiga. Loodusliku kraamiga peaksid olema ettevaatlikud need, kel vastunäidustused või allergia - näiteks mee või õietolmu suhtes.

Külmetushaigust aitab leevendada ka kõik, mis kuum: jook, jalavann (soola või sinepipulbriga), viinasokid, sinepiplaastrid, Vietnami salvi hõõrumine varvaste vahele.

Nina limaskesta turse vähendamiseks kasutatakse nohutilku/spreisid (ksülometasoliin, naftasoliin) ja allergiatablette/siirupeid (pseudoefedriin). Looduslikud õlid, seahulgas mentool, kaitsevad nina liigse kuivuse ja kinnisuse eest (nohupulk, inhaleerimissegu). Ninna võib panna meetilku, teha põskedele sooja kummeli- või saialilleõite maski või soolamähiseid. Puhastamiseks sobivad (mere)soolalahusel põhinevad preparaadid. Vältimaks eritise kõrva sattumist, tuleks nuusata üht ninapoolt korraga, kummardudes ettepoole ja vältides liigtugevat survet.

Kuiva köha puhul sobivad rögavedeldajad (atsetüültsüsteiin, ambroksool, broomheksiin) ja piinava köha vastu köhapärssijad (pentoksüveriin, okseladiin, dekstrometorfaan). Vältida tuleks erineva toimega köharohtude samaaegset tarvitamist.

Valusa või valutava kurgu puhul aitavad erinevad imemistabletid, ravimtaimedel ja taruvaigul baseeruvad kurguaerosoolid, kuid ka heksetidiinisprei või joodi sisaldav kurguaerosool. Kurguvalu vastu aitab kuristamine, külmetuspalsamiga määrimine, inhalatsioonid ja sinepivannid.

Ravida tuleks haigust, mitte palavikku, üle 38C° temperatuuri korral võiks siiski juba võtta palavikualandajaid (paratsetamool, atsetüülsalitsüülhape) sobivas ravimvormis. Manustada ei tohiks mitut paratsetamooli sisaldavat ravimit samaaegselt, näiteks korraga niinimetatud gripiteed ja tabletti. Kiiret leevendust toob jäsemete ülehõõrumine alkoholilahusega. Haige peaks palju jooma.

Pea- ja lihasevalu korral aitab puhkus (kosutav uni), valuvaigistavad tabletid (ibuprofeen, paratsetamool) ning suur kogus sooja teed. Liigese- ja lihasevalude puhul toob leevendust määrimine eukalüptiõliga kuumatunde tekkimiseni või valuvaigistavad (ibuprofeen, diklofenak, ketoprofeen) geelid-kreemid, soojendavad plaastrid ja salvid. Alles siis, kui need ei mõju, võiks võtta tablette.

Põievaevuste korral leiab abi nii ravimtaimedest kui ka neid sisaldavatest tablettidest. Ohatise raviks sobivad atsükloviiri, pentsükloviiri kui ka ränigeeli sisaldavad kreemid, Compeedi plaaster, astelpajusalv.

Kõrvavalu korral on abi boorpiirituse lahusest, antibakteriaalset ravist, niinimetatud sinisest lambist, infrapunakiirgusest, kõrvaküünaldest, õlikompressist.

Lõpetuseks tuleb tõdeda, et aastatega pole külmetushaiguste ravis palju muudatusi toimunud. Endiselt kehtivad kuldsed tõed: puhka, joo palju vedelikku, tugevda immuunsüsteemi. Viirustevastase võitlusega peab organism ise hakkama saama ning külmetushaigused tuleb kindlasti korralikult välja ravida. Krooniliseks muutunud nohu, köha, bronhiit või kurgupõletik võivad põhjustada raskemaid tervisehädasid

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles