Mudaravi toimib paremini lõõgastunud olekus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aroomimuda hooldus Pirita SPA hotellis.
Aroomimuda hooldus Pirita SPA hotellis. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Siiri Rebane, Elukiri

Legend räägib, et kunagi pistnud üks eesti talupoeg valutavad jalad kogemata mudasse ja saanud endalegi üllatuseks liigesevalust lahti. Nii olevat Eestis mudaravi alguse saanud.


No siis peaks ju igasugune mudas püherdamine kasulik olema? Haapsalus asuva Fra Mare tervise- ja puhkusekeskuse arst Marje Tamm ei vaidlegi vastu, muda on osa loodusest ja kõik looduslik on ju tervislik. Doktor märgib aga, et paremaks imendumiseks peab muda soe olema, Fra Mares soojendatakse seda 39-40 kraadini.

Piirkonniti on mudal erinev koostis, seega ka erinev toime, mõne piirkonna muda on eriti heade raviomadustega. Üks selline kant on Haapsalu Tagalaht, mille muda on settemuda ja sisaldab naatriumi, kloori, süsinikku, fluori, joodi ning sulfaat- ja teisi ioone. Muda tekkimisest võtavad osa spetsiifilised bakterid ja selles protsessis eritub väävelvesinik. See annab mudale erilise lõhna, mille peale mõni nina kirtsutab. Meremuda mõjub organismile kui termiline, mehaaniline ja keemiline ärritaja. Tekivad muutused närvi- ja südame-vereringesüsteemis, nahas, vere koostises, ainevahetusprotsessides.

Ravivaid mudamähiseid võib teha kas kogu kehale või mõnele kehaosale. Üldmähise tegemine käib nii, et inimene määritakse üleni mudaseks (pea jääb siiski puhtaks), pangega kallatakse sooja muda kušetil lamava patsiendi peale, siis mässitakse ta nagu vorst kilesse ja jäetakse 15-20 minutiks lebama. Juukseid mudaseks ei tehta, sest sealt on pärast raske muda välja pesta, aga kui mõni klient tahab ka oma näo "ära määrida", siis pole see keelatud, räägib doktor Tamm.

Mõni patsient tunneb ennast sellise "kilevorstina" ebamugavalt ja palub käed välja jätta. Mõni tahaks olla kauemgi kui 20 minutit, aga teine tunneb jälle, et muutub liiga uimaseks isegi 15 minutiga või on temale veerand tundi liikumatult lebamist liig. Kui kaua ja mis moel täpselt mähises olla, oleneb patsiendist ja tema seisundist.

Patsientidele, kellele üle keha mudamähised vanuse või kaasnevate haiguste tõttu ei sobi, saab teha paikset mudaravi, näiteks mudakindaid või mudasokke.

Dr Tamme sõnul tehakse mudaravi ka Pärnus ja Värskas, aga seal on protseduuriks mudavann, mitte mudamähis. Aroomimudaga tehakse protseduure paljudes kohtades üle Eesti. On olemas ka kosmeetilised mudatooted. Ja võib-olla aitab pisut seegi, kui kodus ise jalgu mudavannis leotada, aga eks selline isetegevus on veidi keeruline.

Hea toime liigestele ja nahale

Mudamähised stimuleerivad ainevahetust, kiirendavad rakkude uuenemist, eemaldavad kehast liigset vedelikku ning jääkaineid. Mudaprotseduuride mõjul sageneb pulss, protseduuri algul ka hingamine, paraneb vereringe. Ravikuuri algul võib krooniline haigusprotsess kergelt ägeneda, sest ainevahetus aktiveerub. Arvukate naharetseptorite ärritamine sooja mudaga tugevdab pidurdusprotsesse peaajukoores, millega on seletatav unisus protseduuri ajal ja eriti pärast protseduuri. Seansi järel tuntakse ennast lõõgastunult.

Mudaravist on abi krooniliste põletike, näiteks liigese- ja lihasepõletike ravimisel, ka aitab muda vastavaid valusid leevendada. Dr Tamme sõnul aitab mudaravi hästi ka igasuguste nahahädade korral, näiteks dermatiidid, ekseemid, psoriaas. Mudaprotseduuri järel olevat nahk lausa siidine.

Mudaravist võib abi saada allergia, reumaatiliste haiguste, lülisambahaiguste, lihaste atroofia, naistehaiguste, kroonilise prostatiidi ja mõnede sisehaiguste korral. See protseduur soodustab ka trauma- ja lõikusejärgsete liidete ning armistumiste paranemist, aga vahetult pärast operatsiooni mudaravile ei võeta.

Mudaravi vastunäidustused on palavik, kasvajad, verehaigused ja -jooksud, südamepuudulikkus, mõned neeruhaigused, vaimuhaigus, rasedus, tuberkuloos.

Kui ühel 80-aastasel inimesel liigesed hirmsasti valutavad, aga tal on lisaks veel palju muid haigusi, näiteks seoses südame või vererõhuga, siis talle mudaravi ei määrata.

Dr Tamme tähelepanekute kohaselt on patsientide sagedasemad kaebused pinge õlgades ja turjas, valud õlgades ja kätes, ristluu piirkonnas või mujal seljas, põlve- või hüppeliigese valud.

Enda nii-öelda turgutamiseks võib mudaravisse minna ka terve inimene, ta võib seda teha ka arsti saatekirjata, aga kui inimene endal mingeid haigusi teab või oletab, siis peaks enne oma perearstiga siiski nõu pidama. Vajadusel saab konsulteerida ka sanataooriumi arstiga.

"Mudaravi leevendab küll krooniliste põletikega kaasnevaid valusid, aga ei maksa siiski loota, et valu nii ruttu nagu tabletiga üle läheb," tõdeb dr Tamm. Mõistlik on ikka teha üks korralik kompleksne paarinädalane ravikuur, milles on ka muid komponente.


Dr Tamm soovitab mudaprotseduure teha ülepäeviti, kuigi nooremad inimesed võivad seda endale lubada ka iga päev. Protseduuride sagedus on individuaalne, kuidas kellelegi sobib.

Luba endale täielikku lõõgastumist

Mudaravi mõjub nii lõõgastavalt, et mõni muutub uniseks või uimaseks lausa protseduuri ajal. Seepärast peab seansi järel kindlasti puhkama, mudaravisse ei maksa tulla töölt korraks lõuna ajast ja jooksuga.

Aga küsimus pole pelgalt selles, et pärast ollakse unine. Hoopis tähtsam on asjaolu, et

selleks, et mingi protseduur - olgu see siis muda või miski muu - täielikult mõjuks, tuleb sellele kogu hinge, vaimu ja kehaga keskenduda. Ühelegi tervise heaks tehtavale protseduurile ei tasu minna kiirustades, kahe stressirohke tegevuse vahel.

Dr Tamm ei usu, et on olemas imettegevat rohtu või protseduuri, mis kindlasti ja ruttu aitab. Kui inimesel on juba mingi vaevus, siis ilmselt on tal ka stress, pinged ja mured. Kõigepealt tuleb võtta puhkus (sõna tõelises tähenduses, mitte aeg remondi tegemise jaoks) ja küsida endalt, mida üldse tahetakse, näiteks kas tahetakse paremat füüsilist enesetunnet, ja siis edasi analüüsida, mida selle saavutamiseks tegema peaks ja milline on inimese enda osa selles. Dr Tamm on kindel, et inimese tervis või haigus on eelkõige ta enda kätes. Vaid siis, kui ta ise on valmis ennast aitama, kui ta keskendub oma tervenemisele, hakkavad mõjuma ka protseduurid, olgu see siis muda või miski muu.

Kui inimene teeb valiku muda kasuks, siis ei ole vaja kõigepealt küsida, mitu seanssi teha. Kõigepealt on vaja aeg maha võtta oma mõtete ja kõige muu endas toimuva korrastamiseks. "Ei ole nii, et liigesed saavad terveks ainult mudast," ütleb Tamm. "Mudas sisalduvad kasulikud ained imenduvad ainult siis, kui inimene on lõõgastunud, kui ta on lubanud endale puhkuse. Ka ühest seansist on kasu, võib saada hea lõõgastava efekti, kui oled lubanud endale puhkust."

Muda on vaid üks komponent protsessis, mida inimene endaga tegelemisel endale lubab. Kui lubab. Telefon olgu välja lülitatud, ei ole vaja mõelda töö- ja muudele probleemidele, tuleks keskenduda vaid endale, oma kallile kehale ja hingele ning võtta mudaseanssi kui üht elementi oma elu elamisväärsemaks tegemisel. Kõik protseduurid on vaid selle toetajad, mida inimene ise endaga eelkõige psüühilisel tasandil teeb.

Kahjuks on vähe neid, kes mõistavad, kui tähtis on endale aega võtta. Veel vähem on neid, kes vastavalt ka käituvad, ikka leitakse endale õigustusi vanaviisi, see tähendab endast mitte hoolivalt ringi tormata. Kui ootame abi väljastpoolt, siis ei tule efekti, leiab Tamm. "Eelkõige saab saab ennast aidata inimene ise - arstid, ravimid ja protseduurid on vaid toeks. Ilma enda seesmise valmisolekuta paraneda ei paranda teid ükski arst ega protseduur."

Dr Tamm ei ole valmis ütlema, et muda on maailma kõige parem asi, mis kõige halva vastu aitab, sest sellist universaalset imerohtu pole olemas. Aga üks võimalus oma tervise turgutamisel on muda küll.

Kahjuks ei kompenseeri haigekassa mudaravi, patsiendil tuleb endal maksta. Ilmselt seepärast käib Fra Mares eestlasi vähe, enamik patsiente on soomlased. Aga vähemalt lühiajalisi pakette on ka eestlased hakanud rohkem ostma, näiteks lapsed on hakanud vanematele sünnipäevaks sanatooriumisse ravipakette kinkima.

Kes oma tervist tõeliselt väärtustab, leiab ka raha. Dr Tamm pakub välja idee suure sünnipäevapeo asemel endale üks lõõgastav nädalavahetus kinkida. Ja kui juba lõõgastuma tulla, siis tõesti mured koju jätta. Doktor on märganud, et soomlastest kliendid on rohkem lõõgastuslainel. Ehk mõjub ka see, et kodunt kaugemale sõites on kuidagi lihtsam kodused mured maha jätta. Kui kodumured on kaasas, siis ei saa ka abi. Ja ka siis ei saa abi, kui ütled, et oled Tallinnast ja maksad, tehtagu midagi. Ise tuleb pakutavatest võimalustest maksimum võtta.

*

Mudaravi sobib

liigese- ja lihasepõletike;

nahahädade (näiteks dermatiidid, ekseemid, psoriaas);

allergia;

reumaatiliste haiguste;

lülisambahaiguste;

lihaste atroofia;

naistehaiguste;

kroonilise prostatiidi;

mõnede sisehaiguste korral.

Soodustab ka trauma- ja lõikusejärgsete liidete ning armistumiste paranemist.

*

Mudaravi ei sobi järgmistel juhtudel:

palavik

kasvajad

verehaigused ja -jooksud

südamepuudulikkus

mõned neeruhaigused

vaimuhaigus

rasedus

tuberkuloos

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles