Vanaema Selma surfab internetis iga päev

, “Ole kaasas!” projekti koordinaator
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Eve-Liina Lepp

75aastane Selma Sipelgas hakkab Pärnu Koidula gümnaasiumis toimuvatel arvutikursustel osalejate hulgast kohe silma.


Peale selle, et Selma on tasuta ID-kaardi internetis kasutamise kohta teadmisi jagavale koolitusele tulnutest vanim, on ta väga õpihimuline ja asjaliku olemisega.

Selmal on sülearvuti ja kaks meiliaadressi

Kui arvutiõpetaja Urmas Palmaru kontrollib tunni alguses, kas kõikidel osalejatel on ID-kaart kaasas, tekib Selmal korraks ärevus.

"Ma unustasin oma digiallkirja kaasa võtmata," ehmub ta.
"Aga kas PIN-koodid on kaasas?" pärib Palmaru.
"Jah, nii PIN 1 kui PIN 2!"
"Siis on kõik hästi."

Järgnevalt antakse koolitusel ülevaade internetis turvaliselt toimetamise põhimõtetest, ID-kaardi kasutamiseks vajalikest programmidest ja riigi pakutavatest e-teenustest. Selgub, et ID-kaardi abil saab igaüks portaalist www.eesti.ee tutvuda enda isikuandmete, oma kinnis- ja vallasvara, deklaratsioonide ja paljude muude andmetega.

"ID-kaardi kasutamine internetis annab teile võimaluse mugavalt suhelda Eesti riigiga just siis ja seal, kus teile sobib. Enam pole vaja minna kell üheksa hommikul mõne ametiasutuse ukse taha, et seal vajalik blankett ära täita. Võite seda arvuti ja ID-kaadi abil teha millal iganes," räägib Palmaru.

Kui Palmaru hakkab selgitama kõigile kodanikele riigi loodud meili ümbersuunamist isiklikele meiliaadressidele, ilmneb, et Selmal on neid juba kaks: nii hot.ee kui gmail.com-i keskkonnas.

Sestap pärin kursuste vaheajal Selmalt, kas ta juba ammu kasutab arvutit ja internetti. Selgub, et esimest korda puutus ta arvutiga kokku neli aastat tagasi Saksamaal õel külas olles. Hiljem on tal arvuti- ja internetimaailma peensustega aidanud hakkama saada Tallinnas elav tütar.

"Ja pool aastat tagasi ostsin juba isikliku sülearvuti!" on Selma uhke.

Küsin: "Ega internetiühendus liiga kulukas ole?" "Jagame digi-TV ja internetiühendust naabritega, nii saan paarisaja krooniga kuus hakkama," kinnitab vestluskaaslane.

Selma veedab kolm-neli tundi internetis

Selgub, et Selma on iga päev internetis vähemalt 3-4 tundi: suhtleb Skype'i kaudu laste ja lastelastega, vahetab ja vaatab sugulastega fotosid, loeb päevauudiseid, saadab meile ja ajab korda palju muudki. "Vahel, kui hätta jään, helistan tütrele ja saan talt nõuandeid," poetab ta selgituseks.

Pärin, miks Selma tuli veel ID-kaardi koolitusele ja kuidas ta sellega rahul on.

"Tahan sügisestel kohalikel valimistel anda e-hääle. Ja koolitus on tõesti hea: saab väga hästi ja selgelt kätte peamised juhised, kuidas ID-kaardiga internetis elu lihtsamaks teha," on Selma optimistlik.

Tõepoolest, kursuste lõpus väljastatavale tunnistusele annab Selma täiesti iseseisvalt digiallkirja. Selgub, et see polnudki tal maha ununenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles