Millised ravimid puhkusele kaasa?

, http://www.elukiri.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Rudissaar.
Ruth Rudissaar. Foto: Elukiri
Ruth Rudissaar

,

Jakobsoni apteegi proviisor

Suviti veedame palju aega kodust eemal: suvilas, külas, matkates ja reisides. Õige ja hea puhkusevarustus, sealhulgas vajaminevad medikamendid, tagavad toreda puhkuse.

Reisile-matkale tasuks kaasa võtta ainult ühekordseks kasutamiseks mõeldud, soovitavalt niiskus- ja löögikindlas kerges pakendis ravimid. Juhend võiks ka alati kiiresti kättesaadav olla.


Need, kes teavad oma terviseprobleeme ja tarvitavad arsti määratud ravimeid, peaks need vajaminevas koguses esimestena kaasa pakkima.

Ravimeid valides tuleks arvestada puhkajate vanust ja reisi iseloomu; kui kaasa võetakse lemmikloom, tuleb temagi peale mõelda. Igaühele olgu omad tabletid, sest enamik täiskasvanute tohterdamiseks mõeldud ravimitest ei sobi väikelastele ning humaanravimid ei kõlba loomadele. Kõiki vajalikke medikamente ei pruugi reisi sihtriigis saada olla, mistõttu oleks mõttekas rohuvaru Eestist kaasa võtta. Siis ei pea võõral maal häda korral apteeki taga otsima.

Eestist välja sõites peaks retseptiravim olema kaasas koos retseptiga, sest retsepti võidakse küsida piiri ületades, tõestamaks, kellele ja miks ravim kaasas on. Enne sõitu peaks uurima, milliseid vaktsineerimisi (ka loomale) vastavasse piirkonda minnes vaja on, ja need ka teha laskma. Teadma peaks veel sedagi, et kui minnakse välisreisile, siis reisikindlustus algab alles Eesti piiri ületades.

Lemmiku esmaabipaki põhivarustusse kuuluvad kraadiklaas, pintsetid, puuginäpitsad, side, vatt ja haavatampoonid ning desinfitseerimisaine.

Puhkuse- ja reisiapteeki peaks kuuluma

RAVIMID

Isiklikud ravimid (rahustid ning rohud merehaiguse ja herpese vastu).

Inimesed taluvad laeva-, auto- ja lennukisõitu erinevalt. Ingverit sisaldavad tabletid aitavad ära hoida iiveldustunnet ja oksendamist. Samuti leevendab iiveldust ja südamepööritust retseptiravim metoklopramiid.

Rahusteid võib vaja minna reisiärevuse ja lennuhirmu korral. Validool võiks kerge rahustina kaasas olla neil, kel on ette tulnud südamepuperdust, -valu ja -pekslemist või iiveldust. Ravim sobib ka lihtsalt rahutuse vähendamiseks. Õnnetuse korral võib olla tarvis kasutada rahustava toimega palderjanitilku. Väga tähtis on meeles pidada, et pärast rahustava toimega aine kasutamist ei tohi autorooli istuda!

Herpese tulekuks on hea valmis olla nii südasuvel, sügistalvel kui ka kevadel, sest külm tuul ja tugev päikesekiirgus toovad ühtviisi herpese esile. Herpeseviiruse vastu aitab atsükloviiri sisaldav kreem.

Valu- ja palavikuravimid (atsetüülsalitsüülhape, ibuprofeen, paratsetamool).

Putukahammustuste ja nende poolt põhjustatud nahasügeluse leevenduseks Hansaplasti Insect Gel, Mentholatum (Vietnami salvi laadne salv) või retseptiravimina hüdrokortisooni salv.

Kõhuhädad. Reisimine viib meid eemale tavapärasest elurütmist ja keskkonnast ning enamasti ei meeldi see meie kõhule. Pikk istumine ja harjumatu toit võivad kõhu kinni panna.

Alati tasub kaasa võtta nii seedetrakti aktiveerivaid kui ka kõhulahtisust ravivaid preparaate ning ka seedetrakti mikrofloora ja talitluse normaliseerimise vahendeid. Seedetrakti mikorfloorat normaliseerivaid preparaate või toiduaineid (probiootikume) võiks tarvitada juba nädal aega enne reisi.

Söetabletid on esmaabi nii (toidu)mürgituse, gaaside kui ka kõhulahtisuse puhul. Seedimist soodustavad ka seedeensüümipreparaadid. Kõhupuhituse korral on abi simetikoonist, kõhulahtisuse korral loperamiidist ning -kinnisuse puhul kiudainerikastest puuviljakuubikutest.

Allergiavastased tabletid maksab kaasa pakkida isegi neil, kel pole kunagi olnud kahtlaselt lurisevat nina ega löövet. Allergiahoo võib saada tundmatu putuka hammustusest, võõrastest toiduainetest, olmekeemiast, hotellis kasutatud põrandakattematerjalist või ühekordsetest linadest. Allergiat leevendavad näiteks Aceterin, Loratin, Semprex ja Kestine.

Desinfitseerivad vahendid kriimustuste ja haavaümbruse puhastamiseks, käte desinfitseerimiseks, jalaseene ennetamiseks, tualetis prill-laua puhastamiseks ja desinfitseerimiseks, puuviljade puhastamiseks, kui läheduses ei ole puhast vett.

Põletuse korral tuleb põlenud kohta viivitamatult jahutada rohke jaheda puhta veega või kasutada Burnshieldi põletusgeeli. Dekspantenooli ja aloe vera geeli kasutatakse kergemate päikesepõletuste korral, samuti sügeluse ja kipituse leevendamiseks ning naha paranemise soodustamiseks.

Päikesekaitsekreem on kindlasti vajalik, neid on erineva kaitsefaktoriga ja valitakse vastavalt nahatüübile. Lastele on soovitav valida eriti tugeva kaitsefaktoriga päikesekaitsekreem. Pärast päevitust tuleb kasutada päevitusjärgset kreemi, mis niisutab nahka ja aitab päevitust säilitada, kuid ei sobi juba põlenud naha raviks. Kotti võiks pista ka hügieenilise huulepulga huulte lõhenemise vastu.

Nihestuse, kukkumise, liigese- ja lihasvalude puhuks võiks reisiapteegis olla külmasprei, külmageel või roll-on, mis annavad meeldiva külmatunde, vähendades valu ja turset. Neid on ka lihtne ning mugav tarvitada. Samal eesmärgil võib kasutada keemilise jää pakendeid, mis lähevad külmaks tugeva surve avaldamisel, sobib ka valuvaigistav geel.

Pikkade jalgsirännakute korral jalad väsivad ja võib esineda jalgade verevarustuse ajutisi häireid. Bussisõit ja kuum kliima võivad ajada jalad tursesse. Veenilaiendite või veeniverevarustuse häirete korral sobib kasutada hepariini või muud verevarustust aktiviseerivat geeli.

Külmetus. Suvekuumuses suureneb oluliselt higistamine ja higi muudab naha märjaks. Seejärel on juba lihtne märkamatult ka kerge tuule käes külmetuda ja jääda nohusse või isegi tõsisemasse külmetushaigusesse.

Seega peaks puhkusele kaasa võtma ka külmetusravimi. Juua võib niinimetatud külmetusteed. Ka jääkuubikutega jahutatud joogiga peab olema ettevaatlik, et mitte jääda neelupõletikku ja saada köha. Kurguvalu korral on otstarbekas tarvitada imemistablette või aerosooli ning pool tundi pärast seda mitte süüa-juua. Imemistablette ei tohi anda väikelastele!

SIDUMISVAHENDID

steriilsed haavatampoonid, sidemed, plaastrid/haavaliim, elastikside.

MUUD VAHENDID

kraadiklaas, pintsetid, käärid, sääsetõrjevahend, esmaabijuhised, retseptid, paber ja pliiats, niisked salvrätikud.

Eelpool kirjeldatud varustusega reisiapteek peaks aitama toime tulla puhkuse pisiprobleemidega. Millega iganes te suvel oma vaba aega sisustate - aias toimetamise, grillimise, reisimisega -, varuge apteegist sobivad kaitsevahendid juba aegsasti valmis.

Turvalist suve!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles