Peenrakatted lihtsustavad aedniku elu

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme on maamaksu osamakse tasumise tähtaeg.
Homme on maamaksu osamakse tasumise tähtaeg. Foto: Urmas Luik

Oma aeda uusi peenraid planeerides tasub aiapidajal investeerida kattelooridesse ja peenravaipadesse, mis aitavad aiakultuure püsida umbrohuvabadena, kaitsevad putukate ja öökülmade eest ning kiirendavad saagi valmimist.

Meie heitlikus kliimas kasutatakse varajase kasvu ja saagikusega taimede kaitsmiseks üsna palju katteloore. Õhkõrna katet sobib panna ootamatult krõbekülmade ööde leevendamiseks maasikatele, kurkidele-tomatitele nii avamaal kui kasvuhoones, porgandi-hernekülvidele ja teistele köögiviljadele, aga ka suvelilledele, mis juba õue istutatud.

AS Kemira GrowHow tootejuhi Enn Silbergi sõnade järgi kaitsevad katteloorid taimi, muljumata noori võrseid ja juurdekasvu, öökülmade, lindude ja ulukite eest.

Kaitse külma eest

Kemira müüdavad firma Gromax paksemad katteloorid tihedusega 23 ja 30 g/m² on mõeldud aia- ja põllukultuuride talviseks katmiseks, saagi valmimise kiirendamiseks kasutatavad katteloorid on tihedusega 17 g/m².

Väga kerge materjal laseb hästi läbi õhku, niiskust ja 90% valgust. Materjali struktuur peab vastu ultraviolettkiirgusele, tõstab mulla ja õhu temperatuuri ning vähendab tuulekahjustusi. Loor pannakse kohale pärast seemnete külvamist või taimede istutamist ja eemaldatakse, kui temperatuur selle all tõuseb 30 kraadini.

Kate peab peenral olema vabalt, kuid mitte üleliia lõdvalt, et tuul seda minema ei viiks. Loori ääred kinnitatakse kinnituskonksude, kivide või mullaga. Kui taimed on juba üsna pikad, soovitatakse loor panna tugede peale.

Katteloor eemaldatakse peenralt kuiva ja pilvise ilmaga. Õigel kasutamisel peab materjal vastu 4-5 aastat.
Aednik, kes ei soovi oma peenramaal ülearu palju tunde rohides veeta, võiks juba peenarde rajamisel kasutada peenravaipasid.

Peenravaibad umbrohu vastu

Polüpropüleenist kootud tume poorne vaip pärsib päikesevalgust neelates umbrohtude fotosünteesi ja pidurdab sellega nende kasvu, laseb läbi vett ja õhku ning aitab aurustumist vähendades säilitada mulla niiskust kuival perioodil. Kuna vaip hoiab pinnase niiske ja sooja, kiirendab see ühtlasi noorte taimede juurdumist. Maasikate jt marjade all hoiab peenravaip viljad puhtad ja terved.

Tekstiilmultše (alates 50 g/m²) ja peenravaipu sobib kasutada kerge pinnakattematerjalina aianduses ja haljastuses nii kasvuhoonetes kui välitingimustes.

Peenravaip on tihedam (90-130 g/m²), väikse valgusläbilaskvusega, vastupidavam ultraviolettkiirgusele ja tallamisele.

Peenravaipasid kasutatakse mitmeti: kõnniteede all, majaäärtes, haljasaladel, haljasalade, lillepeenarde, hekkide, maasika- jt marjaistandike rajamisel, eri pinnasekihtide segunemise vältimiseks kalmistuplatsidel ja rododendronite peenras, lillepottide aluse ala katmisel. Saadaval on musta, rohekat, pruunikat ja valget värvi katteid.

Vaip laotatakse ettevalmistatud pinnasele, kinnitatakse, lõigatakse sisse istutusavad ja pannakse taimed paika. Peenrakatte peale võib panna koorepuru või värvilist ilukillustikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles