Milliseid ravimtaimi oma aeda kasvama panna

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saialill
Saialill Foto: Ain Raal

Praegu, kevadel, kui veel lumekirme katab maad, on sobilik aeg pidada plaani, milliseid ravimtaimi oma aialapile külvata, et neid siis vajadusel hea võtta oleks.


Peagi saabub aeg esimeste looduses kasvavate taimede varumiseks: noppimist ootavad kasepungad, männikasvud, hiljem ka nurmenukk, võilill. Ainevahetust kiirendavaid ja organismi puhastavaid kaselehti tasub korjata jaanipäevani.


Saialill

on Tartu ülikooli farmaatsia instituudi farma­kognoo­siadot­sendi Ain Raali meelest üks huvitavamaid Eesti ravimtaimi. Mida oranžimad on tema keelõied, seda rohkem karotenoide ta sisaldab. Karotenoidid on aga antioksüdandid ja aitavad paljusid hädasid ennetada.


"Selliseid allikaid võiks perioodiliselt tarvitada - nad vähendavad vähiriski, kõrgvererõhutõbe, insuldi võimalust," loetles Ain Raal.

Et karotenoidid vees ei lahustu, pole organismil võimalik neid ka teest omastada. Küll on abi õlitõmmisest. Vene rahvameditsiinis on tuntud saialilletõmmis searasvaga.

Selleks õied kuivatati, segati searasvaga, pandi savipotti ja asetati jahtuvasse ahju, kusjuures segu aeg-ajalt liigutati. Rasv muutus oranžiks. Saadud segu soodustab kudede taastumist ja sobib seetõttu haavadele määrida. Seespidiselt aitab ka maohaavade korral - määrida saiale ja süüa. Raal rõhutas, et tuleks siiski arstiga konsulteerida, et oleks kindlaks tehtud maohaavade põhjustaja, vastasel korral pole saialillest ka kasu.

Kui saialillest teha aga alkoholitõmmist, on tulemuseks põletikuvastane määrimisvahend. Mida kangem alkohol, seda rohkem karotenoide vedelikku eraldub.

Saialilletee soodustab aga sapi teket ja seda tasub juua siis, kui tarvitatakse raskesti seeditavat toitu ning tahetakse seedetegevust elavdada.

"Nii et saialillel on väga erinevad toimed, sõltuvalt sellest, kuidas me temaga ringi käime - kas lisame tõmmise tegemiseks õli, vett või hoopis alkoholi," nentis Ain Raal.

Kummel oli eelmisel sajandil Eestis populaar­seim ravimtaim.

Valgete keelõitega teekummelit tasub oma peenrale külvata. Aitab kõhulahti­suse vastu ja korrastab seedetegevust.

Ilma keelõiteta lõhnav kummel kasvab sagedase taimeliigina õuedel, jalgteedel, tihedaks tallatud kohtades.

Ta sobib suurepäraselt asendama peamiselt kultuurtaimena kasvatatavat teekummelit. Vaevarikka õisikute noppimise asemel võib koguda ürti - ülemist 2/3. Kummel on esmajoones põletikuvastase toimega, aga korrastab ka seedetegevust.

Naistepuna aitab rahvameditsiini järgi pea kõikide hädade korral. Tänapäeval on ta moodne looduslik antidep­res­sant, mida võetakse depressiooni korral.

Samuti on naistepunal üldine ainevahetust korrastav mõju. Kuid tuleb silmas pidada, et ta ei sobi kokku paljude ravimitega, ning seepärast tuleks tema tarvitamisest hoiduda siis, kui manustatakse teisi preparaate.

Et taimest kasulikke aineid kätte saada, tuleb naistepuna keeta või panna tõmmis termosesse seisma.

Apteegitilli puhul aitab ristiköömnevesi kõ­hugaa­side vastu ning sa­muti on taimel uriinieritust suurendav toime.

Salveil on põletikuvastane toime ja see vähendab liighigistamist. Sõja ajal tohterdati haavatud sõdureid, kelle haavad põletikus, sal­veitõm­mi­se­ga, mis alguses leevendas vaevusi, liigsel tarvitamisel tekitas aga krampe. Nii et ettevaatust liialdamisega.

Tüümian ehk aedliivatee, nõmmliivatee ja pune ehk oregano ehk vorstirohi aitavad kõik köha vastu. Kõige rohkem eeterlikku õli ning põletikuvastase toimega koostisaineid leidub tüümianis.

Astelpajumarjad sisaldavad rohkelt kasulikke karotinoide, mida erinevates sortides on erineval hulgal, aga siingi kehtib reegel, et mida oranžim, seda rohkem. Lisaks on nendes palju vitamiine ja teisi tervisele kasulikke aineid.

Nõukogude Liidus oli astelpaju sõjalis-strateegiline preparaat, millele apteegis pääsesid ligi vaid isamaasõja invaliidid. Põhjus lihtne - astelpaju võitleb organismis radioaktiivsuse vastu, mistõttu on kasulik ka patsientidele, kes on saanud kiiritust.

Samuti on astelpajul põletushaavadele hea mõju: kui põletuse saades kärmelt tegutseda ning purustatud astelpajumarju viga saanud kohale määrida, jäävad hullemad tagajärjed olemata.

Et neil marjadel on omadus kaitsta ka maksarakke, siis alkoholiga liialdajatele tuleks nende söömine igati kasuks.

Aroonia sisaldab rohkelt parkaineid ja flavonoi­de. Marjadel on kergelt põletikuvastane ja kõhtu kinnistav toime. Kui vererõhu kõrgenemine on algstaadiumis, on temast samuti abi, sest laiendab veresooni.

Pärnaõied. Kui juua pärnaõieteed jahtunult ning pikemat aega järjest, tugevdab see immuunsüsteemi.

Kui aga teed (lasta 45 minutit kuumal pliidil tõmmata) juua kuumalt, siis see alandab palavikku, aga kindlasti ei tasu pärast kuuma tee joomist tuule kätte minna ka tervest peast, sest higieritus suureneb.

Valik Ain Raali, Tartu ülikooli farmaatsia instituudi farmakognoosiadotsendi jutust Palmse loodusõhtul


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles