Kodused vannirõõmud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vann.
Vann. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/EMF
Kristel Schwede

,

Elukiri

Spaakultuur areneb Eestis järjest jõudsamalt, vee- ja lõõgastuskeskused on jõudnud kaugematessegi Eesti nurkadesse. Kuid olgem ausad, iga kuu või iga nädal ei jõua keegi veerõõmuasutustes käia. Mõnusaid spaahetki võib endale aga ka kodus korraldada.

UUS VANN

Paljud endised vanniomanikud, kes vahetasid uuenduste tuhinas vanni dušinurga vastu välja, peavad pärast naudinguterohket spaa nädalavahetust endale tõtt tunnistama: tegelikult on nad hingelt siiski vanniinimesed, kes hindavad lõõgastavaid hetki vahuses vannivees. Ja veel mõnusam, kui see oleks massaaživann... Ja veel omas kodus...

Miks ka mitte, vannivalik on tänapäeval suur ja seda tänu Eesti enda vannitootjatele Baltecole ja Aquatorile. Kellel vannitoas ruumi jagub, võib muretseda endale lausa kahe inimese massaaživanni ja nautida peale lõõgastava veeprotseduuri ka lähedase seltskonda.

Vastab Balteco turundusdirektor Merje Sein

Vee raviomadused on ammu teada, aga milliste terviseprobleemide puhul on kasulik just massaaživann?

Põhilised terviseprobleemid, mis paljusid tänapäeva inimesi kimbutavad, on stressist tulenevad lihaspinged, peavalu, väsimus jne. Lisaks on paljudel kontoris töötavatel inimestel vähese liikumise tõttu aeglustunud ainevahetus, nõrgenenud immuunsus, kõrgenenud kolesteroolitase. Hüdromassaaž aitab ennetada terviserikkeid ja leevendada juba ilmnenud tervisekahjustusi. Loomulikult tasub mõelda sportimisele, kuid tihti pole õhtuti peale tööd enam jõuvarusid kusagilt võtta ning koduseks lõõgastumiseks on parim viis soe ja mõnus massaaživann. Lisades vette veel ravitoimelisi õlisid, saab iga inimene enda jaoks päris palju ise ära teha.

Kas Balteco pakub ka vanne, mis arvestavad just eakamate inimeste vajadustega?

Meie vannidel ei ole vanuselist piirangut, iga inimene saab vanni peal asetseva elektroonilise juhtimispaneeli kaudu ise reguleerida veemassaaži jugade intensiivsust. See tähendab seda, et kui nahk ei talu tugevat survet, saab kergelt nupule vajutusega veesurvet vähendada ja ka

suunata. Vanniskäik ei ole vees võimlemine, see on mõnus toiming ning kogu juhtimine on tehtud mugavaks ja lihtsaks. Loomulikult on võimalik tellida ka vanni, kuhu on võimalik lisada istetool ja käepidemed, et vanni minek ja veest püsti tõusmine oleks ka eakamatele inimestele jõukohane.

Vannivalik on lai, toodame ka väiksemaid massaaživanne, mis mahuvad ka paneelmajade vannitubadesse.

Hüdromassaaž aitab:

parandada siseorganite tööd;
ergutada vereringet;
tõsta immuunsust;
parandada organismi ainevahetust;
vähendada kolesteroolitaset;
vabaneda stressihormoonidest;
parandada soolestiku talitlust;
tõsta sportlikku töövõimet;
võidelda tselluliidiga;
kiirendada taastumisprotsessi;
vähendada lihasvalu ja rasvade ladestumist.

MIKS JUST VANN, MITTE DUŠŠ VÕI SAUN?

Elukiri uuris Viimsis asuva väikese ja koduse ökospaa Harmoonikum kosmeetik-konsultant Kaia Roosi käest, millised on vannimõnude eelised duši ja sauna ees.

Dušš on kiireim ja lihtsaim viis naha pealispinna puhastamiseks, duši all ei jõua poorid eriti avaneda. Vannis saab ennast samuti puhtaks pesta, kuid vanniprotseduuriga võib saavutada ka teraapilisi toimeid. Vann võib olla ergutav ja toniseeriv või vastupidi - rahustav, oleneb temperatuurist ja lisanditest.

Kuna nahk on keha suurim organ ja imab kõik, mis me talle anname, sisse, siis on organismi mõjutamiseks naha kaudu tuhandeid võimalusi. Näiteks veini lisamisega vannivette maandame stressi ja viime välja antioksüdante. Mesi toidab nahka vitamiinide, mineraalide ja ensüümidega ning suurendab organismi immuunsust. Piim pehmandab ja klaarib, tõrvaseep tugevdab veresooni, soola lisamine toniseerib, väljutab liigset vett ja tõstab immuunsust. Soola- ja kliitõmmis vähendab naha rasusust, õlid, jogurt ja piim aga vähendavad kuivust. Ürditõmmiste lisamisega saab vähendada unehäireid, rahustada, väljutada nahast vabu radikaale ja toksilisi aineid ning vähendada tselluliiti.

Vanni eeliseks sauna ees on see, et vann toimib ainult läbi naha, jättes hingamiselundid loomulikku temperatuuri. Samuti on toimeainete imendumine ühtlasem. Ei maksa arvata, et inimene vannis ei higista - teinekord higistab isegi paremini kui saunas, kus kuum võib poorid kinni ehmatada. Inimesed jagunevadki sauna- ja vannilembesteks. Õigus on mõlemal, kuid saun on siiski karmim, vann sensuaalsem ja õrnem viis puhastuda ja soovitud efekti saavutada.

Milliste tervisehädade puhul on vannis mõnulemine vastunäidustatud?

Vann on tunduvalt leebem kui saun. Liiga kuum vann võib olla vastunäidustatud teatud südamehaiguste, kõrge vererõhu, suhkruhaiguse, palaviku ja probleemse raseduse korral. Kõige parem indikaator on inimese enesetunne. Teatud nahahaiguste korral (psoriaas) on vann lausa soovitav. Kui aga nahal on probleeme, mis on nakkuslikud ja levivad edasikandumisel, võiks nakkuskolde väljaravimiseni vanni vältida.

Mida peaks arvestama vannisoolade või -õlide puhul?

Olenevalt sellest, mis on vannis käimise eesmärk, lisatakse vannivette erinevaid lisandeid. Aroomiõlid auravad tasapisi vanniveest üles ja mõjuvad nii nahale kui ka hingamisele. Näiteks roosi õielehtede lisamisel vanniveele on nii teraapiline (rahustav ja õnnestav aroom) kui ka esteetiline pool.

Vannivette ei tohiks lisada aineid, millele inimene on allergiline. Kõigil tasuks vannivette lisada ikka looduspuhtaid aineid. Sünteetiliste lõhnaainete, aroomide ja geelide ning teiste kemikaalide lisamine ohustab tervist ja võib tekitada allergiat.

MEELEOLU LOOMINE

Kuidas muuta praktiline ja igapäevane pesemiskoht õdusaks koduspaaks? Selleks ei pea alati remonti tegema, meeleolu loomiseks piisab mõnest lihtsast nipist. Terava laetule asemel võib vannituba valgustada küünaldega ja aroomilambiga avada meeled heale tujule. Muide, lõhnad mõjutavad alateadlikult ka neid, kes nende toimejõusse ei usu, ja enamik vannikosmeetika tooteid pakub peale pesemis- ning hooldustoime ka mitmesuguseid lõhnaelamusi.

Tänapäeva vannikosmeetika mitmekesisus võtab silme eest kirjuks: vanniõlid, -soolad, - vahud ja -nektarid. Lisaks kihisevad vannitabletid, -keeksid, -pallid ja -pommid... Kõiki neid võib enne veemõnude nautimist vanni poetada. Põnevat katsetamist jätkub kõigi pimedate talvekuude spaaõhtute jaoks.

Kihisev vannitablett „Antistress" on vanilli ja bergamoti lõhnaga. Tablett tuleb panna juba veega täidetud vanni. Hind 20 krooni.

Kihisev vannitablett „Elujõud" sisaldab greibi ja laimi aromaatseid õlisid. Hind 20 krooni.

Vannipomm „Roos", hind 44 krooni.

Vannikeeks „Maasikad ja unistused" pehmendab vannivett ja niisutab nahka, sisaldab kakaovõid ja energiat andvaid essentsõlisid. Keeksikujulist toodet jätkub neljaks vanniskäiguks. Hind 54 krooni.

Vannipall roosiõielehtedega, hind 34 krooni.

Vannisool „Roos" sisaldab meresoola, kakaovõid ja roosiõielehti. Hind 139 krooni.

Eukalüptuse-tsitruse vannisoola sobib kasutada just külmal aastaajal, kuna loob meeldiva soojustunde. Eukalüpti, sidruni ja melissi eeterlikud õlid kosutavad kurnatud keha, innustavad ja virgutavad vaimu. Paki sisu tuleb tühjendada vanni voolava vee all ja segada hoolikalt. Vannivee temperatuur peaks olema 34-38 kraadi, vannis oleku aeg 10-20 minutit. Hind 20 krooni.

LOODUSLIK SPAAKOSMEETIKA

Eestis suhteliselt uus, Tais valmistatud looduskosmeetikasari THANN on välja töötatud just koduse spaa jaoks. Aasiast inspiratsiooni saanud sarjas on kasutatud troopiliste taimede ekstrakte ja aroomteraapia põhimõtteid. Aroomteraapia kasulikkus seisneb lõhna jõus ja selle mõjus. Aroomiõlid leevendavad, rahustavad ja ravivad. Sisse hingates mõjutavad need meie emotsioone, naha sisse masseerides leevendavad lihaspingeid või tõstavad naha toonust.

Tai spaakultuur on kuulus üle maailma ja selle kauaaegsete traditsioonide mõju tuleb välja ka sarja läbimõeldud toodetes. Peale naha- ja juustehooldustoodete kuuluvad sarja ka aroomiküünlad ja -õlid.

THANN Oriental Essence aroomiõli laimi ja sidrunirohuga. Ruumi lõhnastamiseks tilgutada õli kuivatatud taimede segule või kasutada lõhnalambis. Võib lisada vanniveele 5-6 tilka või kasutada saunas. Nahale määrida ei tohi ja otse pudelist nuusutada ka ei maksa. Hind 229 krooni.

THANN Aromatic Wood vanni- ja massaažiõli sisaldab riisikliiõli, mis niisutab, pehmendab ja kaitseb nahka. Apelsini, mandariini ja muskaatpähkli eeterlikud õlid annavad energiat ja elurõõmu. Võib lisada soojale vanniveele või kasutada massaažiõlina, hõõrudes õli puhtale nahale. Hind 289 krooni.

THANN riisiklii ja oliiviõli kehasprei sobib kuivale ja normaalsele nahale. Nahka niisutav sprei lukustab niiskuse naha sisse. Hind 259 krooni.

Mee kasulikud omadused on teada juba ammustest aegadest ja selle kasutusalad laienevad pidevalt. Meepurke võib järjest rohkem leida mitte köögist, vaid hoopis saunast, vannitoast või massaažisalongist. Šoti kosmeetikafirma Scotish Fine Soap pakub meekosmeetika armastajatele mitmesuguseid spaatooteid.

Vanninektar Honey B mee, mesilaspiima ja E-vitamiiniga sisaldab akaatsiamett. Natuke nektarit tuleb valada voolavasse sooja vette ja lõõgastumine võib alata. Hind 129 krooni.

Kehakoorija Honey B mee, mesilaspiima ja E-vitamiiniga on mõeldud igapäevaseks kasutamiseks. Teeb naha pehmeks ja siledaks. Väike kogus kehakoorijat tuleb kanda niiskele nahale, hõõruda õrnalt 10-20 sekundit ja loputada. Hind 129 krooni.

Šokolaadiarmastajad võivad endale teha šokolaadilõhnalise spaa õhtu. Vanni puistamiseks sobib vannisool „Maiustus" (hind 26 krooni), pesemiseks Dove'i dušigeel roosi ja kakaoga (hind 46 krooni) ning vannijärgseks kehaniisutajaks Laura Huttoni kehakreem „Chocolate" (hind 99 krooni).

*

Aroomisõnastik

Apelsin suurendab usku oma võimetesse, lohutab.
Eukalüpt peletab väsimust.
Lavendel alandab vererõhku, annab hea une.
Mesi eemaldab stressi ja pinged.
Roos tasakaalustab üleminekuea vaevusi, loob harmooniat, tekitab õnnetunnet.
Sidrun ergutab vereringet, aitab keskenduda.
Sidrunrohi ergastab meeli, parandab tuju.
Šokolaad on rahustav, tekitab heaolu tunde.
Vanill lõõgastab ja rahustab meeli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles