Kuidas pildistada lille?

Copy
Mida rohkem pildistada, seda paremad tulevad lõpuks pildid.
Mida rohkem pildistada, seda paremad tulevad lõpuks pildid. Foto: Shutterstock

"Enne pildistamist tasuks alati järele uurida, mida teised inimesed selles vallas on teinud, just need, kes tõsiselt pildistamisega tegelevad. Kui kasvõi paar-kolm pilti endale mällu jätta ja välja mõelda, kuidas need tehti, ning siis ise samamoodi järele proovida, saab ka oma koduaia lilledest ilusaid fotosid teha," ütleb loodusfotograaf Jaak Põder.

Lillede pildistamist peetakse põhjendamatult lihtsaks. Need ei jookse eest ära, pilkupüüdev õis teeb kogu töö ära ja nii edasi. "Pildistamine pole kusagil lihtne, ei koduaias ega metsikus looduses, kui eesmärk on saada hea pilt. Kui igaüks saaks koduaias lillede pildistamisega kohe hakkama, ei oleks pool sotsiaaalmeediat täis pilte pojengidest, tulpidest, nartsissidest, mis ei kannata mingit kriitikat. Pildistajale endale võib sellisel pildil mingi väärtus olla, aga kaasinimestel pole küll mitte midagi vaadata."

Fotograaf Jaak Põder.
Fotograaf Jaak Põder. Foto: Erakogu

Fotograaf Jaak Põder ütleb, et talle tähendab lillede pildistamine võimalust välja minna, vaadata looduses ringi, tegeleda "modelliga". "Kui ma pildile jäänud lillest või taimest midagi ei tea või tean vähe, saan hiljem raamatutest ja internetist lähemalt uurida, millega tegu, kus kasvab, millal õitseb. Lillede pildistamine on hea võimalus just koduaiast välja saada. Ja pildistamise kõrval Eesti taimi lähemalt tundma õppida."

Loodusfotograafi sõnul on fotode tegemisega nagu iga muu alaga – harjutamine teeb meistriks. "Mida rohkem pildistada, seda paremad tulevad lõpuks pildid, hakkad oma piltidel nägema, mis võiks olla teisiti, ja teiste piltidelt oskad kõrva taha panna võtteid, mida ise kasutada."

Kas telefon on fotoaparaat?

Kas mobiiltelefoniga on ka lootust oma aia lilledest mõni korralik pilt teha? "See sõltub mobiiltelefoni mudelist. Paari aasta vanuste nutitelefonidega saab taimi ja lilli pildistada küll, aga vanematega mitte väga," vastab fotograaf. Ta soovitab kapist hoopis vana digifotoaparaadi välja otsida. "Vanema nn digiseebikarbiga saab taimi pildistada küll, kui veidi harjutada ja selgeks teha, mida mingi funktsioon teeb. Neil on rohkem võimalusi, kui vanematel telefonidel oli. Ise kasutan ka umbes kuus aastat vana nn seebikat taimede pildistamiseks, kui metsas käin."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles