ME SAAME HAKKAMA ⟩ Naeratuste saatel põrmu varisev elu

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Naeratava depressiooniga inimene võib kauaks varjuda maski taha.
Naeratava depressiooniga inimene võib kauaks varjuda maski taha. Foto: Shutterstock

Tubli ja andekas – sinusuguselt oleks patt oodata parimast vähemat! Nii lahe, nii tark ja vaimukas – ja alati nii tegus. Sellised vaat et kadedusest kantud kiidusõnad saavad tihti osaks neile, kes pealtnäha paistavad olevat suurepärases vaimses vormis ja saavad elus hästi hakkama, ent kellel südamepõhjas on ometi kõle ja mõttetu tunne, iga särav ja edukas päev tuleb kätte läbi tohutu võitluse.

Naeratav depressioon, atüüpiline depressioon – nii kutsutakse depressiooni, mille puhul masendust, lootusetust, mõttetuse- ja väärtusetusetunnet välja ei näidata, see peidetakse endasse. Inimene võib seejuures olla edukas nii töö- kui ka eraelus. Kui ta kokku variseb või enesetapu sooritab, on ümbritsevad šokis: ka kõige lähedasemad ei osanud nii sügavat hingepiina isegi aimata.

Naeratava depressiooni teeb ohtlikuks just see, et kui sügava n-ö tavalise depressiooni puhul pole suitsiidmõtetega inimesel tihti jaksu oma plaane teoks teha, siis sellel juhul on jaks ja energia olemas. Kuna inimene on harjunud läbi hingevalu hästi funktsioneerima, saab ta hakkama ka enesetapuplaanide varjamise, läbimõtlemise ja teokstegemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles