Olete otsustanud teisest pensionisambast lahkuda. Mis edasi saab?

Copy
Tulumaksu tagastamine on alanud.
Tulumaksu tagastamine on alanud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Küsimusele, kas pensonieelik peaks II sambast raha välja võtma või mitte, on väga keeruline vastata. „Nii paljudele asjaoludele peaks mõtlema,” selgitab portaali www.rahafoorum.ee tegevjuht Taavi Pertman.

„Kui inimene pole just lähiajal pensionile minemas, siis vaikimisi valik ilmselt oleks sambast mitte lahkuda. Kui lisanduvad mingid muud tegurid, võib väljumine muutuda mingil juhul mõttekaks. Kuigi ka siis tasub kaaluda erinevaid riigi loodud võimalusi ja maksusoodustusi,” nendib Taavi Pertman.

Küll aga tasub Taavi Pertmani sõnul neil, kes juba koguvad mõnda II pensionisamba fondi, oma plaanidele vastavalt ka fond valida.

„Kui pensionieani jääb vähem kui kümme aastat, siis klassikaline soovitus on aktsiate osakaalu vähendada. Selles eas on vara säilitamine tootlusest tähtsam. Seega saab näiteks osa II samba varast avaldusega liigutada võlakirjafondi,” soovitab ta.

„Tuleva Maailma Võlakirjade Pensionifond on praegu ainus passiivselt juhitud võlakirjafond, millel on sealjuures suhteliselt väikesed tasud ja millel siiani olnud võlakirjafondidest parim tootlus.”

Taavi Pertman, kas pensionieelik peaks II sambast lahkuma?

Taavi Pertman.
Taavi Pertman. Foto: Kadi Puistaja

Esiteks tasub meeles pidada, et I ja II sammas kokku on disainitud pensionieas võimaldama umbes 30–40 protsenti teie pensionieelsest sissetulekust. See on enam-vähem piisav, et elus püsida, aga kindlasti ei võimalda elamisväärset elu. Elamisväärseks eluks peetakse vajalikuks umbes 70 protsendi kandis arvu. Seega ei tasu väljuda II sambast mõttega, et võtate raha tarbimisse. A­inus mõistlik põhjus II sambast väljuda tekib vaid siis, kui olete kindel, et suudate ise II samba fondidest pikaajaliselt parema tootlusega investeerida.

Arvestades, et praegu on olemas väikeste kuludega II samba indeksfondid, siis valdav enamik inimestest seda ületada ei suuda. Seega võiks lühidalt kokku võtta, et lahkuda ei tasu.

Iseseisvalt investeerides on päris keeruline väikeste tasudega II samba indeksfondi edestada. Põhjuseks raha väljavõtmisel makstav 20protsendiline tulumaks ja sotsiaalmaksu neljaprotsendiline panus. Ise investeerides lisanduvad ka tulumaks palga pealt, tehingutasud ja kõrgemad haldustasud. Tasub oodata pensionieani, siis hakkavad II sambast väljumisel kehtima maksusoodustused.

Kas pensioni investeerimiskontoga on mu rahal suurem tootlus?

Pangad reklaamivad usinalt pensioni investeerimiskontosid. Olemuselt luuakse justkui uus pensionifond, mille juhiks olete teie ise. Raha kantakse II samba fondist välja teie pensioni investeerimiskontole, kus ise otsustate, kuhu investeerida. Otsustada saab aga piiratud varade vahel.

Piirangud on esialgu samad nagu tavalisel investeerimiskontol. Pensioni investeerimiskonto on endiselt II samba süsteemi sees. Seega saate investeerida umbes samadesse asjadesse, kuhu II samba fondidki.

Parema tootluse teenimiseks peate turgu ületama. Selle käigus peate igal kuul investeerima ka kontole laekuva 2% + 4% palgast (keskmise palga korral 84 eurot). Arvestades, et ostutehingule rakendub tavaliselt teenustasu, siis maksate kas naeruväärselt kõrgeid tasusid või kogute üsna mitu kuud raha, enne kui mõne tehingu teete. Mõlemal juhul muutub turu ületamine keeruliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles