Hiinast Venemaani: kuidas laste toitumismustrid piirkonniti varieeruvad?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Täna tähistatakse ülemaailmset toidupäeva. Sel puhul võrdleme, kuidas laste toitumismustrid piirkonniti erinevad.

Alatoitumus on muutumas globaalseks probleemiks, tõdeb algatus Nestlé for Healthier Kids, mis on selle probleemi leevendamise oma südameasjaks võtnud.

Mitmetes arenevates riikides on alatoitumus, sealhulgas mikrotoitainete defitsiit, juhtivateks riskifaktoriteks haiguste ja imikute suremuse puhul. Ülekaalulisus on samuti muutumas üha tõsisemaks probleemiks. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on sellest probleemist mõjutatud juba üle 340 miljoni lapse ja nooruki üle kogu maailma – murettekitav statistika, arvestades, et ülekaalulisus tõstab oluliselt diabeedi, südame- ja veresoonkonna haiguste ning kõrge vererõhu riski.    

Toitumismustrid varieeruvad piirkonniti

Nestlé kogutud admetest selgus tõsiasi, et 16% USA lastest jätavad lõunasöögi vahele, jäädes ilma vajalikest vitamiinidest ja mineraalidest, mis on üliolulised füüsiliseks ja kognitiivseks arenguks. Samal ajal Hiinas tarbivad lapsed ainult 16% soovitatud piimatoodete kogusest ning Venemaal ei söö 30% lastest igapäevaselt köögivilju.

Toitumisvaegused võivad olla riigipõhised, kuid võivad ületada ka riigipiire. Näiteks tarbib valdav enamus Brasiilia, Filipiinide, Vene ja Hiina lapsi liiga vähe kaltsiumi. 70–80% USA ja Mehhiko lastest liialdab küllastunud rasvadega, Austraalia ja Hiina laste puhul jääb see näitaja vahemikku 20–40%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles