TOP 25 ⟩ 60+ loetumad lood aastal 2019 (1)

60+
Copy
Foto: Kollaaž

Ajakiri 60+ teeb ülevaate nendest lugudest, mis läksid meie veebilehe lugejatele enim korda 2019. aastal.

1. Mida peaks teadma korteriomanik korteriühistust?

Eesti Õigusbüroo jurist Merike Roosileht võtab kokku peamised korteriühistute probleemid ja toob välja olulisima, millega korteriomanikud peaksid kursis olema.

Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Mihkel Maripuu

2. Riigikogust välja jäänud Eiki Nestor ootab pensionipõlve

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor tunnistas pärast valimisi, et on erakonna ja enda valimistulemuses pettunud. Kuigi ta pole veel isiklikus elus plaane teinud, on tõenäoline variant, et ta jääb lihtsalt väljateenitud pensionile.

3. Hoia oma digilool silm peal!

„Kui patsiendi terviseandmed on mitmes haiglas laiali, siis riiklikus digiloos ei pruugi need kõik olemas olla, sest mõnikord jäävad andmed kesksüsteemi saatmata,” nendib Eesti Patsientide Liidu tegevjuht Kadri Tammepuu.

Võtmed.
Võtmed. Foto: Toomas Huik/Postimees

4. Tuttavate poolt enda kodust tänavale tõstetud naine on 11 kuud kodutu olnud

Eesti Õigusbüroo poole pöördus möödunud aasta septembris inimene, kes maikuus enda kodust tuttavate poolt välja tõsteti. Kuigi korter on tema nimel ning sissetungijatel korteriga mingisugust seost ei ole, ei saanud ka politsei olukorda lahendada. Tänaseks 11 kuud koduta olnud inimest abistab Eesti Õigusbüroo jurist, kes on kohtu kaudu taotlenud korteriomandi väljanõudmist võõrast ebaseaduslikust valdusest. 

5. Ebamäärane kõhuvalu võib viidata pahaloomulisele kasvajale

Pikka aega kestnud ebamäärane kõhuvalu naistel on tõsine põhjus pöörduda arsti poole, et leida oma vaevuste põhjus ja leevendus – tegemist võib olla pahaloomulise kasvajaga. 

Andres Dvinjaninov koos koer Välguga oma kodus, Kabeli talus.
Andres Dvinjaninov koos koer Välguga oma kodus, Kabeli talus. Foto: Margus Ansu

6. Andres Dvinjaninov: mind teeb rõõmsaks, et mul ei ole praegu üldse palju tööd

Andres Dvinjaninovile pakub rõõmu see, et tal on aega elada. „Mida enam maailmas ringi käia, seda rohkem näeb, kui huvitav on maailm. Aga koduõu on ka huvitav. Eriti kui seal on 13 kana, seitse kassi, koer ja lapsed. Rebased ja isegi karu on meil metsas,” lisab ta.

7. Kohvipuru kogudes saab lastekodule head teha

Paulig kutsus ettevõtteid ja eraisikuid üles mõttemustrit muutma ja kolme kuu jooksul kasutatud kohvipuru kokku koguma, et sellest rohelist energiat toota.

Vitamiinid.
Vitamiinid. Foto: Shutterstock

8. Dotsent: suurem osa multivitamiine ja toidulisandeid on raharaisk

Valdav enamik vitamiine, toidulisandeid ja dieete ei aita ennetada südamehaigusi ega vähendada suremust, selgub ligi miljonit inimest haaranud kliiniliste katsete koondanalüüsist. 

9. Sügelev nahk võib olla tõsise haiguse sümptomiks

Maksahaigused võivad olla päritavad, neid põhjustavad viirused ja ebatervislikud harjumused.

10. Näpunäited: mida teha, kui rästik hammustab

Rästikud on juba üleval ning liikvel ning keskmiselt saab rästikult hammustada alla saja inimese aastas, seda ennekõike aprillist septembrini. Mida rästikuhammustuse korral ette võtta?

Juhiluba. Foto on illustreeriv.
Juhiluba. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

11. Millest alustada, kui on vaja autojuhiluba vahetada?

Ajakirjaga 60+ võttis ühendust eluaegne autojuht, kelle juhiloa kehtivus hakkas lõppema. Ta seadis kõigepealt sammud perearsti poole, et vajalik tervisetõend saada. Suur oli üllatus, kui sealt teatati, et esmalt on vaja internetis tervisedeklaratsioon ära täita. Enne perearsti jutule ei pääsegi.

12. Mehed kannatavad piinliku mure tõttu aastaid, enne kui abi otsivad

Novembri kui meestekuu raames on oluline tõsta tähelepanu keskmesse terviseteemad, millest rääkimine ei pruugi alati kõige mugavam olla - nendeks on uriinipidamatus ja sellega seotud probleemid. Kuidas aidata meest selliste tervisemurede korral ja leida lahendus, et mure ei segaks igapäevaelu? 

13. Peipsi tagant pärit supp mekkis nii tsaariperele kui ka lihtsale eestlasele

Supid on meie toidualual väärikal kohal ja kindlasti võiksime neid veelgi rohkem süüa, kui praegu sööme. Suppe armastavad ka teised rahvad ning paljude maade köökides on leemetoit väga laialt levinud ja aukohal. Meiegi sööme heameelega teistelt rahvastelt pärit suppe, nagu seljanka, borš või minestroone, moodsamal ajal ka tom kha’d ja teisi idamaade suppe.

Nohu.
Nohu. Foto: Arvo Meeks / Valgamaalane

14. Kuidas teha vahet nohul ja põskkoopapõletikul

Palava ilmaga on suur kiusatus end õhukonditsioneeri või auto kliimaseadme abil jahutada. Sageli toob jääkülm õhuvool kuumal päeval endaga kaasa aga hoopis haiguse: tatise nina või koguni põskkoopapõletiku.

15. Pea 87 000 inimesele makstakse koos oktoobrikuu pensioniga ka üksi elava pensionäri toetust

Sotsiaalkindlustusamet maksab reedel rohkem kui 86 700 inimesele ligi 10 miljonit eurot üksi elava pensionäri toetust, toetus makstakse välja koos oktoobrikuu pensioniga.

16. Valmista ise kodune marjaliköör

Kellel marjapõõsad-puud viljade all lookas ja metsaskäimise korvid samuti saaki täis, võiks moosidele-kompottidele vahelduseks valmistada mõned kodused marjaliköörid. Suviselt soojal Eestimaal tundub talviste tuulte meenutamine lausa kohatu, kuid mis võib veel kosutavam olla kui krõbekülmal talveõhtul kaaslase seltsis klaasike suvemaitselist likööri rüübata! 

Suure varba kõverdumine ehk jalanukk on turse või kühm suure varba liigese välisküljel. Probleemi põhjustaja on suure varba kaldumine teise varba suunas.
Suure varba kõverdumine ehk jalanukk on turse või kühm suure varba liigese välisküljel. Probleemi põhjustaja on suure varba kaldumine teise varba suunas. Foto: Dorota Nowańska / PantherMedia / Dorota Nowańska

17. Jalanukkidest priiks ilma valu ja vaevata

Mitu aastakümmet on kõige keerulisemaks ja ebameeldivamaks jalalaba haiguseks peetud suure varba kõverdumist ehk hallux valgus’t ravitud nn avatud lõikusega, millest taastumine on pikk ja vaevaline.

18. Menopausi sümptomid võivad kimbutada mõnest kuust mitme aastani

Menopaus tuleb siis, kui see tulema peab. Pole pääsu kuumahoogudest, peavaludest, öisest higistamisest ega meeleolumuutustest. Teadmised üleminekueast ja mida võib sellel ajal enda heaks teha, aitavad muutuste perioodiga paremini toime tulla.

19. Proviisor annab nõu: mida teha, kui liigesed on "roostes" ja valutavad

September toob nii mõnigi kord midagi uut – koolitee, trennid või osavõtud erinevatel spordiüritustel, teisalt ka niisked ja külmad ilmad. Hoogsate treeningutega käivad käsikäes traumad ning jahedate ja rõskete ilmadega võivad liigesed rohkem või vähem tunda anda. Tihti pöördutakse sellisel juhul esimesena apteeki.

Tromb
Tromb Foto: Illustratsioon: shutterstock.com

20. Trombe saab ise ära hoida

Arstid tavatsevad kasutada sõnapaari „ealised iseärasused”. Need sõnad võivad mõjuda lohutavalt või ka trotsi tekitavalt, kuid kindlasti on mõtet uurida, kuidas nende iseärasustega toime tulla. Üks tervisehäda, mille oht vanusega tõuseb, on trombid. Mis neid põhjustab ja kuidas neist hoiduda, selgitab Põhja-Eesti Regionaalhaigla ­kardioloogiakeskuse teadusjuht, südamearst professor Margus ­Viigimaa.

21. Näiliselt lihtne kõhuvalu võib viidata tõsisele hädale

Kahe sõnaga ­kirjeldatud ­kaebusega „kõht ­valutab” astub perearst Kersti ­Veidriku sõnul üle tema kabineti läve palju patsiente, neist mõnigi lahkub pärast uuringuid kas ­haavandtõve või ­gastriidi diagnoosiga.

Kihnu Virve
Kihnu Virve Foto: Pilt videost

22. 91-aastane Kihnu Virve avas kohviku

91-aastane Kihnu Virve avas Kihnu sadamas omanimelise kohviku, kus saab askeldamas näha naise tütreid Reena Varti ning Raina Kiviselga.

23. Miks tasub juua pärnaõieteed?

Pärnaõieteed on haiguste ravimise eesmärgil joodud juba kaua. Miks juba meie vanemad ja vanavanemad pärnaõisi kasutasid? Miks on pärnaõietee kasulik?

Ka poes müüdav piim, mille rasvasisaldus on 2,5%, on kolesteroolitasemega kimpus inimeste jaoks liialt rammus.
Ka poes müüdav piim, mille rasvasisaldus on 2,5%, on kolesteroolitasemega kimpus inimeste jaoks liialt rammus. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

24. Just need toiduained on kolesterooliga kimpus inimestele kurjast

Kõrge halva kolesterooli näit ning südame- ja veresoonkonnahaigused on omavahel tihedas seoses, mistõttu tuleks vähendada halva ja suurendada hea kolesterooli osakaalu.

25. 8 pühadeaegset soovitust korteriomanikule

Pikad pühad on tulekul ning nii mõnedki inimesed plaanivad uue aastani linnakodust eemal olla. Eesti Korteriühistute Liit soovib kõigile Eestimaa inimestele rahulikku jõuluaega ning toredat aastavahetust ja tuletab meelde mõned lihtsad reeglid, kuidas kodu talvel pikemaks ajaks üksi jätta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles