Kui palju D-vitamiini võib ohutult tarbida?

D-vitamiin on keha toimimise üks alustala.

FOTO: Sven Weber / PantherMedia / Sven Weber

Täiskasvanutel soovitatakse D-vitamiini võtta iga päev vähemalt 10 mcg (400 IU/p – ehk RÜ-d, rahvusvaheline ühik), eakatel ja riskirühma kuuluvatel inimestel 20 mcg (800 IU/p) ja enam. Kui on diagnoositud D-vitamiini defitsiit, ei piisa 1000-1200 IU/p tarvitamisest – selline annus ei aita organismis vitamiinitaset tõsta, vaid pigem hoiab näitu stabiilsena.

Apotheka apteeker Jaanika Treimann selgitas Õhtulehe terviseportaalile, et toidu kaudu saadud ja UV-kiirguse abil nahas sünteesitud D-vitamiinist ei ole võimalik saada üledoosi, küll aga võib see tekkida toidulisandite liigannustamisel. Treimann lisas, et Tartu Ülikooli Kliinikumi andmetel on maksimaalne ohutu päevane annus pikaaegsel kasutamisel 10 000 IU/p.

Näiteks aastal 2017 olid meditsiinilaboris SYNLAB testinutest 75% inimestest D-vitamiini tulemused alla soovituslikku tervislikku taset 75 nmol/l, tõsist D-vitamiini puudust esines neist 36,2 protsendil ehk nende D-vitamiini näit jäi alla 50 nmol/l.

Tagasi üles