Sondland: Trump tahtis Ukrainalt kaupa kauba vastu (1)

Copy
USA suursaadik Euroopa Liidu juures Gordon Sondland kongressi luurekomisjonis ütluste andmise eel.
USA suursaadik Euroopa Liidu juures Gordon Sondland kongressi luurekomisjonis ütluste andmise eel. Foto: ERIK S. LESSER / EPA / Scanpix

USA suursaadik Euroopa Liidus Gordon Sondland ütles täna president Donald Trumpi tagandamisjuurdluse istungil avasõnas, et täitis Ukrainalt kaupa kauba vastu soovinud riigipea käske. 

Sondlandi hinnangul survestas Trump Ukrainat oma demokraadist rivaali Joe Bideni uurimiseks. «Me täitsime presidendi käske,» ütles Sondland esindajatekoja luurekomiteele. 

Trump sundis USA diplomaate tegema koostööd oma ihuadvokaadi Rudy Giulianiga, lisas saadik.

«Me ei tahtnud härra Giulianiga koostööd teha. Lihtsalt öeldes, me mängisime sellega, mis meile kätte jagati,» sõnas Sondland. 

Sondlandi sõnul hoidus Trump Zelenskõile tippkohtumise pakkumisest ajal, mil Giuliani nõudis Kiievilt avalikku teadet, et Ukraina asus uurima gaasifirmat Burisma, mille juhatuses istus kunagise asepresidendi Bideni poeg Hunter.

Giuliani nõudis veel, et Zelenskõi uuriks ühte ümberlükatud vandenõuteooriat. Selle järgi sokutas Ukraina Bideni Demokraatliku Partei ühte serverisse andmeid, mis näitaksid, et USA 2016. aasta presidendivalimistesse sekkus Venemaa.

«Härra Giuliani palved oli kaup kauba vastu Valge Maja visiidi organiseerimiseks president Zelenskõile,» ütles Sondland.

Sondlandi sõnul ei saanud ta kunagi selget vastust küsimusele miks USA peatas julgeolekutoetuse Ukrainale, kuid jõudis arusaamani, et see oli seotud Trumpi soovitud juurdlusega. 

«Olin kindlalt vastu abi peatamisele, kuna ukrainlastel on vaja neid vahendeid Vene agressiooni vastu võitlemiseks,» ütles diplomaat. 

«Abi andmise peatamise igasuguse tõsiseltvõetava selgituse puudumisel jõudsin hiljem arusaamani, et julgeolekuabi jätkamine ei toimu enne, kui Ukrainalt tuleb avalik avaldus 2016. aasta valimiste ja Burisma juurdluse korraldamise kohta, nagu nõudis härra Giuliani.»

«Kas oli kaup kauba vastu? Mis puudutab soovitud telefonikõnet Valge Majaga ja kohtumist Valges Majas – jah,» lausus Sondland.

Samas rõhutas ta, et Trump ei rääkinud temaga kunagi Ukraina julgeolekuabi peatamisest või selle sidumisest nõudega algatada poliitiliselt ajendatud uurimisi. 

«Ma ei kuulnud president Trumpilt kunagi, et abi sõltus (juurdluste) väljakuulutamisest,» ütles Sondland. «Ma ei mäleta, et president Trump oleks mulle kunagi rääkinud julgeolekuabist, mitte kunagi.»

Koordineerimiskorraldus tuli ka välisministrilt

Sondlandi sõnul andis talle korralduse koordineerida Giulianiga ka välisminister Mike Pompeo.

Pompeo andis USA erisaadikule Ukrainas Kurt Volkerile suuniseid vestelda Giulianiga, kes tahtis, et Ukraina võimud teataksid avalikult uurimisest, mis käsitleks Trumpi demokraadist rivaali Joe Bideni poega Hunterit, ütles Sondland. 

Pompeo ei muutnud oma positsiooni ka siis, kui diplomaadid kurtsid, et Giuliani kohtus väidetavalt korruptiivse Ukraina prokuröriga USA diplomaatide selja taga. 

«Isegi nõnda hilja kui 24. septembril suunas minister Pompeo Kurt Volkerit rääkima Rudy Giulianiga,» ütles Sondland kuulamisel esindajatekojas. 

See on sama päev, mil Valge Maja avalikustas Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga peetud juulikuise telefonikõne protokolli, milles Trump palus Ukraina presidendilt teenet.

Saadik ärgitas läbipaistvusele

Sondlandi sõnul ei jaganud välisministeerium ega Valge Maja temaga dokumente, mida tal oleks kongressis kuulamisel vaja läinud. 

«Need dokumendid ei ole salastatud ning, aususe mõttes, oleks tulnud kättesaadavaks teha,» ütles ta. 

«Mul pole mingit kahtlust, et ausam, avatum ja korrapärasem protsess, mis oleks võimaldanud mul lugeda välisministeeriumi materjale, oleks muutnud selle protsessi läbipaistvamaks,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles