Brexiti hirmus poolakad naasevad kodumaale

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Poolakad naasevad kodumaale, kus neid pikisilmi oodatakse.
Poolakad naasevad kodumaale, kus neid pikisilmi oodatakse. Foto: Caro / Andreas Bastian/Caro / Andreas Bastian

Poola on tunnistajaks pikisilmi oodatud muutusele, kus rohkem poolakaid tuleb kodumaale tagasi, kui neid sealt välja voolab. Eeskätt naastakse just Ühendkuningriigist. 

Üks põhjus võib olla Brexit, mis muudab Suurbritannias elavad poolakad (aga ka teiste riikide kodanikud) ebakindlaks – nad ei tea, kas ja mis tingimustel saavad nad Euroopa Liidust lahkuvas riigis edasi elada, vahendab Bloomberg.

Teine põhjus on buumiv Poola tööturg. Umbes 5-protsendilist majanduskasvu näitava riigi ettevõtted vaevlevad töökäte puuduses, mis annab inimesele suurema jõuõla nõuda tööandjalt paremaid tingimusi ja kõrgemat palka.

Nii on aastaga langenud Ühendkuningriigis elavate poolakate arv pea 100 000 võrra. See tähendab, et peamiseks väljarände sihtriigiks on tõusnud Saksamaa, kus elab 706 000 poolakat võrreldes Suurbritanniaga, kus elab 695 000 Poola kodanikku.

«Loodame, et see trend jätkub, kuna vajame inimesi kodumaal. Tõenäoliselt kihutab seda tagant Brexit!» ütles Poola kohaliku panga analüütik Jakub Borowski. «Samas on ikkagi liiga vara veel hõisata,» viitas ta sellele, et trend on olnud lühiajaline.

Pärast Euroopa Liiduga liitumist on Poolast lahkunud väga palju inimesi, eeskätt noori, keda on meelitanud Lääne-Euroopa kõrgemad palgad ja paremad töövõimalused. Näiteks 2017. aastaks oli Poolast teistesse Euroopa riikidesse rännanud 2,5 miljonit inimest.

Samas pole Poola käed rüpes istunud ja inimesi tagasi oodanud, vaid on selleks ka üsna radikaalseid samme astunud. Näiteks võeti hiljuti vastu seadus, millega vabastatakse enamik alla 26-aastaseid töötajaid tulumaksust, et nad ei läheks teistesse ELi riikidesse tulusamale töökohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles