Saksamaa rõkkab: majanduslangus jäi napilt ära

BNS
Copy
Foto: Illustratsioon

Saksa meedia rõkkab, sest Saksamaa suutis napilt vältida majanduse langust.

Saksa majandus kasvas kolmandas kvartalis 0,1 protsenti, vältides laialt kardetud majanduslangust.

Sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas kolmandas kvartalis eelmisega võrreldes 0,1 protsenti, teatas statistikaamet Destatis. Teises kvartalis kahanes majandus aga 0,2 protsenti, mis on rohkem kui algul prognoositud 0,1 protsenti.

Majanduslangust defineeritakse tavaliselt kui kaht järjestikust kahaneva majandusega kvartalit.

Kolmandas kvartalis, nagu ka eelnevatel, tuli positiivne impulss eelkõige majapidamiste ja avasektori tarbimisest, teatas Destatis. Kasvas ka eksport ja ehitustegevus, kuigi investeeringud uude varustusse vähenesid.

Langus töötlevas tööstuses ja hirm majanduslanguse ees on tõstatanud Saksamaal taas debati valitsuse poliitika üle hoida riigieelarve tasakaalus.

Eelarvetasakaalu reegel pole õiguslikult siduv, kuid riigieelarvele on seadusega lubatud ainult 0,35-protsendist puudujääki.

Saksamaa valitsuse sõltumatu majandusnõunike grupp ütles läinud nädalal, et laiapõhjalise majanduslanguse korral peaks valitsus karmi võlavastast poliitikat muutma. Samas järeldasid nad, et praegu ei ole majandus veel olukorras, kus seda tegema peaks.

Kantsler Angela Merkel on seni tõrjunud riigisiseseid ja ka välismaalt tehtud üleskutseid majanduse elavdamiseks rohkem kulutada. Augustis ütles ta G7 tippkohtumisel, et Saksamaa ei saa kestvalt üle oma võimete elada ja peab suutma rahastada vananeva rahvastiku pensione.

«Et poliitikakujundajad ilmselt ei lõdvenda märkimisväärselt eelarvepoliitikat, on tagasihoidlik majanduslangus tuleva aasta jooksul meie hinnangul tõenäoline,» ütles Capital Economicsi analüütik Andrew Kenningham.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles