Martin Helme: kui Järvik peab valitsusest lahkuma, pole meil enam valitsust (68)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna asejuht, rahandusminister Martin Helme ütles täna koalitsioonipartneritega kohtumise järel, et skandaalide keskele sattunud maaeluministri Mart Järviku lahkumine valitsusest tähendab valitsuskriisi. 

«Siis meil ei ole enam valitsust,» vastas Helme küsimusele, mis saab, kui peaminister Jüri Ratas otsustab, et Järvikul pole kohta valitsuses.

Küsimusele, kas EKRE lahkub sellisel juhul valitsusest, vastas Helme, et siis on usalduskriis mitte ainult ühe ministri vastu, vaid kogu erakonna vastu, kes oma ministrit usaldab. 

«Mina usaldan Järvikut ja arvan, et ta on teinud head tööd. Ma loodan, et meie koalitsioonikaaslased ka usaldavad Järvikut ja me leiame tee edasi,» jätkas Helme. 

Helme toonitas, et EKRE-l ei ole Järvikule mitte ühtegi etteheidet ning ei saada aru, miks ei peaks teda usaldama. 

INTERVJUU

Tavapärase koalitsiooninõukogu kohtumise järel said kell 15 eraldi kokku Jüri Ratas, Martin Helme ja Helir-Valdor Seeder. Kohtumise järel selgitas asjaolusid Martin Helme

Ütlesite, et kui Mart Järvik peaks lahkuma valitsusest, on ka selle valitsuse töö läbi. Olete te jätkuvalt samal seisukohal pärast peaministriga kohtumist?

Meie seisame oma ministri taga, jah.

Mis meeleolude ootate Järviku ja peaministri kohtumist? Mida sealt oodata?

Peaministril on kindlasti terve hulk väga detailseid küsimusi, tal on oma mured. Loomulikult, ma loodan, et Järvik suudab need mured leevendada oma vastustega.

Kuidas te vaatate otsa sellele, et opositsioon kogub allkirju ministri umbusaldushääletuseks. Kui tõenäoline on, et see kõik läbi läheb?

Opositsioon kindlasti ei kukuta seda valitsust. See on neil juba ma ei tea kui mitmes kord, kui nad siin vehivad, aga see kohe kindlasti meid muretsema ei pane.

Aga ma saan aru, et midagi muud võib kukutada?

See, mis igale valitsusele ohtlik on, on see, kui valitsuse sees kaob usaldus ära. Me teeme tööd selle jaoks, et see usaldus ei kaoks ära. Või kui küsimused on õhus, saaks need vastused.

Ja kuidas on praegu sellel skaalal seis?

Väga hästi on seis.

/.../

Nii et tänase õhtu prognoos on, et Mart Järvik jääb ametisse. Kuidas siis valitsus edasi läheb?

Töiselt, töiselt läheb edasi.

Täna õhtul kohtub peaminister Jüri Ratas maaeluminister Mart Järvikuga. Enne seda jättis Ratas kõik variandid lahtiseks. «Mõistlik, ta ju ei ole Järvikuga rääkinud veel,» ei näinud Helme ka siin muremärki. «Ma üldse ei saa aru, millistest valedest keegi räägib,» lisas ta kogu Järviku skandaali kokkuvõtteks. 

Küsimusele, miks EKRE ei ole nõus valitsuse kodurahu huvides ministrist loobuma, vastas Helme, et siis oleks tegu juba kolmanda EKRE ministriga, kes valitsusest lahkub. «See on juba kolmas minister, kes meil maha nokitakse fabritseeritud süüdistustega,» ütles Martin Helme. Ta ei pidanud ohumärgiks sedagi, et peaminister ministri välja kutsub, mis ei ole tavapärane praktika. 

«On ju selge, et kui maaeluminister Järvik on nädal aega Eestist ära olnud, siis on peaminister Eestist mitu päeva ära olnud. Nad omavahel ei ole saanud vestelda, siis tahab peaminister kõigepealt asjaolud selgeks teha, silmast silma rääkida, üle küsida. Selles ei ole midagi imelikku,» selgitas ta. 

«Poliitikat ei ole võimalik kindlasti edukalt teha ultimatiivses keeles. Usun, et sellest kõik kolm koalitsiooni osapoolt ka aru saavad,» vastas Isamaa juht Helir-Valdor Seeder küsimusele, kui murelikuks teeb teda EKRE ultimaatum.

Ta lisas, et Isamaa on jätkuvalt samal seisukohal, nagu reedel: enne järelduste tegemist tahtetakse faktides selgust saada – süüdistused on tõsised. Seederi sõnul oodatakse ära, mis sõnumiga tuleb peaminister Ratas Järvikuga kohtumiselt. «Loodame saada siis koalitsioonipartneritelt omapoolse informatsiooni ja siis tegeleme küsimusega edasi,» avaldas Seeder. 

Suurima opositsioonierakonna Reformierakonna fraktsioon otsustas tänasel koosolekul, et koostab maaeluminister Mart Järvikule umbusalduse avaldamiseks teksti ja asub sellele toetusallkirju koguma. 

«Põhjuseid minister Järviku ametist tagandamiseks on küllaga. On tõsine kahtlus, et minister on tegutsenud oma nõuniku klientide huvides, valetanud korduvalt avalikkusele ning survestanud sõltumatuid ametnikke ja ameteid. Normaalses olukorras peaks maaeluminister tegelikult ise tagasi astuma, kuid me näeme, et see valitsus kiidab heaks valetamist ja tõerääkijate ründamist. Seega loodan, et Järviku umbusaldamist toetavad ka need koalitsiooniliikmed, kes seisvad õigusriigi eest ning on vastu korruptiivsele ringkäendusele,» selgitas Reformierakonna juht Kaja Kallas.

Kommentaarid (68)
Copy
Tagasi üles