Ratas võtab Kingo ette (26)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Jüri Ratas
Peaminister Jüri Ratas Foto: Sander Ilvest

Peaminister Jüri Ratas lubas täna esimesel võimalusel kohtuda väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingoga, et saada selgust tema nõunikega seotud võimalike valetamiste saagas.

Keskerakonda kuuluv Ratas lubas seda riigikogu tänases infotunnis. 

«Kui küsimus selles, kas minister on andnud valeinfot või poolikut infot riigikogule või valetanud, siis ei, sel teemal ei ole mina temaga täna vestelnud. Aga loomulikult ma nägin täna ka järgnevat uudist, mis oli seotud ühe komisjoni ees esinemisega – nii et eks neid küsimusi ma kindlasti temaga lähiajal arutan,» ütles peaminister Ratas täna riigikogu liikmete küsimustele vastates.

«Kindlasti tuleb siin selgust saada. Ja kui te küsite, kas on plaanis rääkida sel teemal, siis loomulikult ma seda teen. Loomulikult pilt on vaja siis selgeks saada,» lisas peaminister.

Skandaal tekkis seoses sellega, et EKRE liige Kert Kingo vabastas esmalt alates 18. oktoobrist ametist poole kohaga nõunikuna tööl olnud suhtekorraldaja Viive Aasma.

Minister heitis talle ette avalikku vägikaikavedu ministeeriumi haldusalas tegutseva EASiga ning läbi oma PR-büroo AOC töötamist Venemaa taksofirma Yandex.Taxi suhtekorraldajana. Aasma ise leidis oma lahkumisavaldust esitates, et minister ei teinud, mida oli lubanud.

Probleem tekkis aga sellest, et minister Kingo väitis eelmisel nädalal riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni töös osaledes, et polnud näinud kolme nädala vältel Viive Aasma kriitilisi Facebooki postitusi EASi teemadel ning kuulis neist alles komisjoni kirjast. Tegelikult teadis ta neist varem, sellest kirjutas esimesena ja suurelt ka Postimehe veebiväljaanne.

«Minister Kingo kinnitas, et ta sai oma nõuniku sõnavõttudest teada alles erikomisjoni kirjast. Nõuniku sõnavõtt oli aga toimunud kolm nädalat varem ja selline ajaline viivitus on kahetsusväärne,» märkis erikomisjoni esimees Katri Raik komisjoni istungi järel. Sellest lausest see vale ilmsiks saigi. 

Lisaks lasub Kingol avalikkusele valetamise kahtlus seoses Viive Aasma väidetava järglasekandidaadi Jakko Väliga, kes pidi tööle asuma sellest esmaspäevast. Jakko Väli väitis juba reedel sotsiaalmeedias, et asub ministri uueks nõunikuks, juba paar nädalat varem oli ta ministeeriumist uue koha vastu ka huvi tundnud. Teema jõudis ka suurte uudisteportaalide avalehele. 

Minister Kingo teatas aga alles laupäeva keskpäeval, et Jakko Väli ei saa ta nõunikuks, ning esmaspäeval kinnitas ta riigikogus koguni, et pole Jakko Väliga iial suhelnud ega temaga kohtunud. 

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles