Uuring: mälutestide tulemusi peaks naistel ja meestel erinevalt hindama

60+
Copy
Foto: Shutterstock

Värske uuring leidis, et verbaalsete mälutestide tulemuste hindamine soo järgi võib muuta seda, kas inimene saab kerge kognitiivse häire diagnoosi. Erinevus võib olla kuni 20%.

Kuigi on tõendatud, et naistel on parem verbaalne mälu kui meestel, siis kognitiivset võimekust hindavad testid, mida kasutatakse dementsuse diagnoosimiseks, seda asjaolu arvesse ei võta, kirjutab Medical News Today.

Uues uuringus hindasid teadlased erinevaid mäluteste. Nad leidsid, et soospetsiifiliste tulemuste kasutamisel said kerge kognitiivse häire diagnoositi keskmiste tulemustega võrreldes 10% juhul rohkem naised ja 10% vähem mehed.

Töörühm soovitab, et arstid võiksid muuta seda, kuidas diagnoositakse dementsust meestel ja naistel.

"Kui need uuringutulemused kinnitatakse, on neil oluline mõju," ütles San Diegos asuva California ülikooli teadlane, doktor Erin E. Sundermann.

Ta selgitas, et kui inimestel on tegelikult on mäluraskused, aga test näitab, et tema kognitiivne võimekus pole langenud, ei alustata ravi - see võib tähendada ka seda, et patsiendid ja nende perekonnad ei mõtle edasisele hooldusele ja ei tee vajalikke tulevikukorraldusi.

Seevastu diagnoositakse kerge kognitiivne häire neil, kel seda pole, ja nad hakkavad tarbima asjatult ravimeid. Lisaks on diagnoosi stressiallikaks nii patsientidele kui nende lähedastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles