Saksamaal evakueeriti kaks kooli vana keemiarelva avastamise järel

Copy
Saksa päästetöötajad.
Saksa päästetöötajad. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / Scanpix

Kaks Potsdamis asuvat kooli tuli evakueerida pärast seda, kui lähedalasuvalt ehitusplatsilt avastati toksiine. Edasine juurdlus näitas, et tegu on Esimese maailmasõja aegse keemiarelvaga.

Esmaspäeval evakueeriti ettevaatusabinõuna kaks Brandenburgi liidumaal asuvat kooli, kuna nende lähedal asuvalt ehitusplatsilt avastati anumad Esimese maailmasõja aegse mürgiga.

Toksiine sisaldavad anumad leidis töötaja, kelle brigaad oli saadetud kahe Potsdami linna kooli vahel asuvale ehitusplatsile kaevetöödele.

Koolid evakueeriti kiiresti pärast teateid, vanematel õpilastel lubati õppehoonetest omal käel lahkuda, nooremad aga pidid ootama, kuni vanemad neile järgi tulid.

Potsdami linnavalitsuse kõneisiku sõnul oli toksiinide kogus siiski nii väike, et ei kujutanud laste tervisele mingit ohtu.

Kuid mitmel ehitustöölisel tekkis hingamisteede tüsistusi. Ehitusplatsilt leitud kemikaali kasutati gaasimaskide katsetamiseks.

Demineerimisüksus eemaldas toksiine sisaldavad anumad, mis saadeti edasisele uurimisele.

Saksamaal on tavaline, et enne ehitusprojektidel kaevetöödega alustamist uuritakse, kas maa sees ei ole sinna sõjategevusest jäänud pomme.

Potsdami ehitusplatsi territoorium oli aga kuni 1990. aastateni olnud sõjaväe käsutuses. Krundil oli juba teostatud uuringud võimalike lõhkekehade leidmiseks ja mitu selle osa oli saanud loa ehitusega alustamiseks, kui sealt toksiinid leiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles