Vanim kesklinlane sai 105-aastaseks

Copy
Leo Ginovker ja Kesklinna vanem Vladimir Svet.
Leo Ginovker ja Kesklinna vanem Vladimir Svet. Foto: Kesklinna valitsus

Eesti Vabariigist neli ja pool aastat vanem härra, põline kesklinlane Leo Ginovker võttis täna vastu linnaosa vanema Vladimir Sveti õnnitlusi.

«See on erakordne au suruda kätt inimesel, kes on kaasa elanud terve Eesti Vabariigi ajaloo. Mehel, kes on sündinud Esimese maailmasõja algusaastal, kes mäletab Vabadussõja aega ja on tegutsenud eduka ettevõtjana juba enne Teist maailmasõda. Inimesel, kel on ka auväärses eas säilinud optimism ja huvi maailmas toimuva vastu,» sõnas Kesklinna vanem.

Leo Ginovker pärineb kunagise eduka šokolaadivabrikandi perest. Tema isale kuulunud firma Ginovker & Co tootis 1920-ndate lõpust alates Tallinnas maiustusi, mida eksporditi paljudesse riikidesse. Teise maailmasõja eel vastutas pereettevõtte toodangu ekspordi eest just Leo.

Ginovkeri firma toodetud šokolaad.
Ginovkeri firma toodetud šokolaad. Foto: Kesklinna valitsus

Hiljem tuli tal üle elada ränki aegu. 14. juunil 1941 küüditati perekond Siberisse, kus suri isa, Eestisse jäänud ema hukati aga Klooga laagris. Amnestia järel ei tohtinud Leo kodulinna tagasi pöörduda ja elas sõprade juures Tallinnas illegaalselt. Hiljem leidis ta töö Saue EPT-s, kuhu jäi ametisse 80-aastaseks saamiseni. Koos Siberi-aastatega kogunes tal tööstaaži 93 aastat.    

Šokolaadiga on Leo Ginovkeril aga tänaseni head suhted: iga päev sööb ta paar pala tumedat šokolaadi, mis aitavat hoida elurõõmu. Vanahärra ei kurda tervise üle, tema igapäevasesse tegevuskavva kuuluvad endiselt võimlemisharjutused, kerge massaaž, väike jalutuskäik ja ajalehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles