Kuidas mõjutab A-vitamiin nahavähi riski?

PM Tervis
Copy
A-vitamiini leidub ka maguskartulites, porgandites, lehtkapsas, pudelkõrvitsas, kõrvitsas, brokkolis, aprikoosides ja papaias.
A-vitamiini leidub ka maguskartulites, porgandites, lehtkapsas, pudelkõrvitsas, kõrvitsas, brokkolis, aprikoosides ja papaias. Foto: Shutterstock

Lõuna-Korea teadlased leidsid 26 aasta jooksul kogutud andmeid analüüsides, et piisav A-vitamiini tarbimine vähendab nahavähi tekke riski.

Vitamiin A toetab kasvu, arengut, silmatervist, reproduktiivtervist ja naha tervist. Seda saab loomsetest toitudest nagu munad, kana, kalkun või veisemaks. Loomset päritolu A-vitamiini nimetatakse retinooliks. Seda vitamiini leidub ka beetakaroteenina, alfakaroteenina ja beeta-krüptoksantiinina paljudes puu- ja köögiviljades - näiteks maguskartulites, porgandites, lehtkapsas, pudelkõrvitsas, kõrvitsas, brokkolis, aprikoosides ja papaias. A-vitamiini saab võtta ka toidulisandina, aga silmas tuleks pidada, et meeste norm on 900 mikrogrammi ja naiste norm 700 mikrogrammi päevas. Uuringute järgi aitab A-vitamiin nahka noore ja pehmena hoida.

Lõuna-Korea teadlased uurisid, kas A-vitamiini või  tarbimine mõjutab nahavähi tekkimise riski. Tavalisim vähivorm on lamerakk-kartsinoom, millega seostub USA-s iga aasta miljon uut juhtumit. Jongwoo Kim ja kolleegid vaatasid, kas vitamiin A ja karotenoidide tarbimise ning lamerakk-kartsinoomi madalama riski vahel on seos. 

Meeskond analüüsis enam kui 75 170 naise andmeid, kelle keskmine vanus oli 50 aastat. Nende andmed võeti meditsiiniõdede terviseuuringust. 48 000 mehe andmed saadi terviseprofessionaalide järeluuringust ning nende keskmine vanus oli 54 aastat. 26 aasta jooksul tähendati mõlemast grupist kokku 3978 nahavähi juhtu. Lisaks oli uurijatel teave, kui palju A-vitamiini katseisikud tarbisid. Nimelt täitsid katseisikud mõlemas uuringugrupis iga nelja aasta tagant detailseid küsimustikke. Selgus, et neil, kes tarbisid rohkem A-vitamiini, retinooli ja mitmeid karotenoide (beeta-krüptoksantiini, lükopeeni, luteiini ja zeaksantiini) oli madalam lamerakk-kartsinoomi risk. Suurem osa A-vitamiinist oli pärit toidust (eriti köögiviljadest), mitte toidulisanditest.

Nagu igal teisel uuringul, olid ka sellel oma piirangud. Valim koosnes suuresti haritud valgenahalistest terviseprofessionaalidest. Seega võiks edaspidi uurida ka mitmekesisemat valimit. Sellegipoolest oli A-vitamiini tarbimise varieeruvus hea. Üks teadlane andis ka teada võimalikust huvide konfliktist märkides, et ta on töötanud konsultandina mitmete ravimifirmade heaks. Uuringu järeldus on aga, et piisav A-vitamiini tarbimine võib nahavähi teket ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles