Soome teadlane: Ameerika terviseuuringud teevad kartulile liiga

Kartulid.

FOTO: www.flickr.com

Soome tervise- ja heaoluinstituudi teadlane Susanna Raulio toonitab, et uurimused, mille väitel kartul soodustab ülekaalulisust, on pärit peamiselt USAst.

Tema sõnul on uurimusi osalt väärtõlgendatud. "Ameerikas ei pruugita kartulit üldiselt harilikul kujul, vaid seal süüakse friikartuleid. Need sisaldavad palju rasva, nii et paksuks tegevus on seotud kartuli kasutusviisiga," vahendab Õhtulehe terviseportaal.

Raulio kinnitab, et keedetud kartul seljatab energiatiheduse poolest teised süsivesikurohked praelisandid keeduriisi ja pasta. Kartulist saab rohkem toitaineid ja vähem energiat kui riisist või pastast, nii et jutt, et kartul teeb paksuks, ei vasta tõele.

Tagasi üles