Kogu tõde: kas kohv mõjub meie südamele hästi või halvasti? (1)

60+
Copy
Kohv. Pilt on illustreeriv.
Kohv. Pilt on illustreeriv. Foto: Enrico Mantegazza / Panthermedia / Scanpix

Kas kohv kahjustab või kaitseb meie südant? Või pole sel kuumal joogil meie südame-veresoonkonnale mingit mõju? Just selle küsimuse üle on teadlased aastaid pead murdnud, sest see on üks armastatumaid jooke maailmas.

Medical News Today vahendab järjekordset uuringut, mis püüab sellele küsimusele vastust anda. Suurbritannias läbi viidud uuringust selgus, et ka neil inimestel, kes jõid iga päev üsna märkimisväärselt suures koguses kohvi, ei suurenenud risk südame-veresoonkonna haigusteks.

Vaatluse all oli pea 8500 inimest, kelle harjumused olid erinevad: oli neid, kes jõi päevas tassi või vähem kohvi, neid kelle igapäevane kogus oli 2-3 tassi ning ka neid, kes jõid rohkem kui kolm tassi kohvi päevas. Uuringust jäeti välja need, kelle kohvijoomise harjumused olid väga suured - näiteks 25 tassi päevas. Samuti need, kel juba oli südamehaigus.

Võrreldes nende kolme grupi terviseandmeid selgus, et neis ei olegi tegelikult erinevusi, seega järeldasid teadlased, et isegi suuremas koguses kohvi joomisel ei ole suure tõenäosusega halba mõju meie arteritele, seega ei mõju see ilmselt ka meie südame-veresoonkonda halvasti.

On see nüüd lõplik tõde? Sellele peavad vastust andma järjekordsed uuringud, kus loodetakse välja selgitada, milline on optimaalne kogus kohvi, mida inimene päevas tarbida võiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles