E-sigaretid suurendavad insuldi- ja infarktiriski

60+
Copy
E-sigaret. Pilt on illustratiivne.
E-sigaret. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Viimasel ajal on traditsioonilisele sigaretile lisandunud alternatiive.  Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogi Margus Viigimaa ütles Virtuaalkliiniku lehel ilmunud artiklis, et tervisele on kõige halvem siiski tavalise sigareti suitsetamine. Kuigi e-sigarettide kohta teatakse vähe, on ilmunud uuring, mis näitab, et ka need tõstavad tõsiselt terviseriske

Lisaks nikotiinile on nn tavalises sigaretis ka palju muid keemilisi ühendeid, mis kahjustavad mitte ainult kopse, vaid näiteks ka artereid.

“Kui vaadata huultubakat, siis kui mehaanilisest hõõrdumisest tingitud huulevähi risk välja arvata, see vähki ei tekita, kuid nikotiin on südame-veresoonkonnale siiski halb aine, mis põhjustab südame kontraktsioonide tugevnemist, kiirenemist, vererõhu tõusu, südame rütmihäirete teket. Nii et pikas plaanis inimesed ikkagi kahjustavad oma veresooni. E-sigareti kohta on aga veel suhteliselt vähe teavet,” kommenteeris Viigimaa.

Ta lisas, et hiljaaegu ilmus üks uuring, mis näitas, et tegelikult ka e-sigarettidel on insulti ja infarkti tõstev efekt.

Loe südame tervisest pikemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles