Riigikogu hakkab menetlema pensionite tulumaksu muutmise eelnõu

BNS
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Tairo Lutter

 Riigikogu juhatus otsustas neljapäeval võtta parlamendi menetlusse Reformierakonna fraktsiooni 9. mail algatatud tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis käsitleb pensionite tulumaksu muutmist.

Eelnõuga täiendatakse tulumaksuseaduse paragrahvi, mis sätestab, et pensione, seal hulgas toitjakaotuspensioni ja töötava pensionäri pensioni, ei maksustata keskmise vanaduspensioni ulatuses tulumaksuga, teatas riigikogu pressiesindaja BNS-ile.

Seletuskirjas märgitakse, et selline muudatus laieneb ka kõikidele töötavatele pensionäridele ning hõlmab väljamakseid kõikidest pensionisüsteemi sammastest. Pensioni ei maksustata tulumaksuga Eesti keskmise vanaduspensioni ulatuses sõltumata sellest, millisest sambast väljamakseid tehakse ning sõltumata sellest, kas pensioni saaja töötab või mitte.

Keskmine vanaduspension on sotsiaalkindlustusameti andmetel 2019. aasta 1. aprillist 483 eurot kuus. Järgmine pensionite korraline indekseerimine toimub 2020. aasta esimeses kvartalis.

Pensioni ei maksustata tulumaksuga Eesti keskmise vanaduspensioni ulatuses sõltumata sellest, millisest sambast väljamakseid tehakse ning sõltumata sellest, kas pensioni saaja töötab või mitte.

Eelnõu kohaselt tuleb valitsusel oma määrusega kehtestada keskmise vanaduspensioni arvestamise kord. Korra kehtestamisel lähtutakse Riikliku pensionikindlustuse seadusest, mille järgi toimub pensionite indekseerimine kalendriaasta 1. aprilliks. Sellise korra kehtestamine on vajalik, et oleks igakuiselt tagatud keskmise vanaduspensioni tulumaksuga maksustamata jätmine. Juhtivkomisjoniks määrati rahanduskomisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles