Vabaõhumuuseum kutsub 1. mail kevadlaadale

60+
Copy
Eesti Vabaõhumuuseum.
Eesti Vabaõhumuuseum. Foto: Maris Rumberg

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 1. mail suurele kevadlaadale, kus tutvustatakse eri rahvaste ülestõusmispühade kombestikku, piilutakse vana talupere kevadisse argipäeva ning rõõmustatakse peresid põnevate õpitubade, lasteetenduste ning mängudega.

"Tutvustame vana kalendri värvikat ülestõusmispühade kombestikku õpitubade ja kaunite kontsert-esitlustega. Samal ajal kui Setumaal ja Peipsiveerel peetakse pühi, on aga kõikjal üle Eesti käimas vilkad kevadtööd ning neistki saab muuseumi õuedel osa," ütles ürituse koordinaator Mirey Ulm.

Kevadlaat toimub 1. mail kell 10-16, nii laadaplats, kui tegevused taludes on koondunud setu talu ja peipsivene maja ümbrusesse. Külavainul saab iga soovija suures pajas mune värvida ning neid munaloomkal veeretades oma osavuse proovile panna.

Setude ja udmurtide pühadekombeid esitlevad leelokoor Sõsarõ, ansambel Ošmes, Ülle Paltser ja Elvi Nassar. Taredes tutvustatakse Ukraina munakirjamise kunsti, õpetatakse meisterdama kaitsenukku ning küpsetatakse erilist seitsmest kihist koosnevat vanausuliste pühadesaia – kulitši.

Kõik lapsed on oodatud Rusi taluõuele, et roopilli meisterdada ja karjasemänge mängida. Kolga talus saab kevadlille potti istutada, et teha südamlik emadepäeva kingitus. Kell 12, 13, 14 ja 15 näeb Are Uderi õpetlikku lasteetendust "Lopi ja Lapi" Fr. R. Kreutzwaldi jutu ainetel.

Roosta taluperel on käimas kevadised talutööd, kuid õhus on ka armastust. Elevil peretütred ootavad õhtuseid ehalkäijaid ning ka naabertalu noored mehed, kes on talgu korras kogunenud lammaste varjualust ja küülikute puuri ehitama, ei unusta üleaedsetele tüdrukutele silma visata.

Suurel kevadlaadal pakutakse eestimaist käsitööd ja head kodumaist toidukraami, avatud on 1930. aastate stiilis kohvituba ning rahvuslikust köögist inspireeritud Kolu kõrts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles