Toidulisandid võivad kasu asemel kahju põhjustada

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandid.
Toidulisandid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Piisavas koguses teatud mineraalide ja vitamiinide söömine seostub küll pikema eluea ja vähenenud haigestumisega südame-veresoonkonna haigustesse, kuid seda vaid juhul, kui neid saadakse toidust, mitte toidulisanditest, kirjutab teadusportaal Novaator.

Tervetele inimestele võib olla toidulisandite tarbimisel kohati isegi soovitule vastupidine mõju. Näiteks seostus päevas täiendavalt enam kui 1000 mg kaltsiumi võtmine kõrgenenud vähiriskiga. Sarnaselt oli kõrgem nende inimeste vähirisk ja üldsuremus, kes tarbisid päevas täiendavalt enam kui 400 IU jagu D-vitamiini, kuid kes ei kannatanud D-vitamiini puudulikkuse all.

Loe teemast pikemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles