Kirurg kinnitab: veenilaiendid kreemiga määrides ega kurgiviiluga niisutades ära ei kao

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Varikoos võib avalduda eri raskusastmega. Lihtsamal juhul tekivad jalgadele peenikesed ämblikveenid, mis on esteetilist laadi probleem. Haiguse progresseerudes ilmuvad klassikalised veenilaiendid, võivad tekkida tursed ja nahakahjustus.
Varikoos võib avalduda eri raskusastmega. Lihtsamal juhul tekivad jalgadele peenikesed ämblikveenid, mis on esteetilist laadi probleem. Haiguse progresseerudes ilmuvad klassikalised veenilaiendid, võivad tekkida tursed ja nahakahjustus. Foto: shutterstock.com

Veresoontekirurg Veronika Palmiste sõnul ei saa veenilaiendite teket ära hoida ega nendest hiljem lõplikult vabaneda. Kui ka ühest kohast inetu veenilaiend eemaldada, võib see peagi endast märku anda jala teises piirkonnas. 

«Tihti arvatakse ekslikult, et veenilaiendid tekivad näiteks jalg üle põlve istumisest, kontsakingade kandmisest või seisval tööl olemisest – kinnitan, et see ei vasta tõele,» ütles Palmiste portaalile Virtuaalkliinik.

Kirurgi sõnul on veenilaiendite teke seotud päriliku sidekoenõrkusega. Sellest ka perekondlik seos – kui emal või isal on varikoos olemas, ei pääse sellest ka lapsed. Veenilaiendite teke on seotud hormonaalse kõikumisega, sellepärast võivad esimesed laiendid olla nähtavad juba teismelistel. Samuti on suurem tõenäosus veenilaiendite tekkeks raseduse ning menopausi ajal.

Palmiste sõnul toimub raseduse edenedes sidekoe venivamaks muutumine, millest on tehtud nii luude vahelised ühendused vaagnas kui ka veenid. Kuna tulevase ema organismis on rohkem vedelikku kui ilma raseduseta, kogunebki vedelik rohkem jäsemetel olevatesse veenidesse ning ümbritsevatesse kudedesse.

«Seetõttu ongi raseduse ajal ka normaalselt täheldatav suurem jalgade ja käte turse. Siinkohal saab jalgade parema välimuse säilitamiseks tuge kompressioonravist. Kirurgi juurde on mõtet tulla siis, kui olukord stabiliseerub ehk peale imetamise lõppu,» märkis Palmiste.

«Veenilaiendeid ei ole võimalik kreemidega ära määrida ega tablette võttes kaotada. Samuti ei ole abi ekstreemsetest lahendustest. Siinkohal ei ole abi ka kurgiviilude, tomatite, kaanide või uriini veenilaiendite peale panemisest, kuigi seda vahel ikka ekslikult arvatakse ja proovitakse igasuguseid lahendusi,» tõi kirurg näiteid.

Loe veenilaienditest pikemalt Virtuaalkliinikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles