Naine tunneb Parkinsoni tõve lõhna enne haiguse diagnoosimist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joy Milne tundis lõhna esimest korda enda abikaasa juures.
Joy Milne tundis lõhna esimest korda enda abikaasa juures. Foto: BBC/kuvatõmmis YouTubest

Hetkel ei ole Parkinsoni tõve diagnoosimiseks kindlat testi loodud. See võib aga üsna varsti muutuda tänu naisele nimega Joy Milne, kes suudab haiguse lõhna enne haigusnähtude ilmnemist tuvastada.

Milne tunneb lõhna paremini kui enamik inimesi. Naine märkas abikaasa juures muskuselist lõhna kümme aastat enne, kui arstid tal Parkinsoni tõve diagnoosisid. Kohtudes teiste sama tõbe põdevate inimestega, mõistis Milne, et lõhn ja haigus on omavahel seotud ning sellest ajast saati on ta teinud koostööd Manchesteri ülikooli teadlastega, kes üritavad aru saada, mida täpselt tema nina tunneb.

Arvatakse, et lõhn on seotud rasuga, mis niisutab juukseid ja nahka ning Parkinsoni tõve puhul võib keha seda rohkem toota. Uurijad tahtsid teada, millised biomarkerid lõhna toodavad ning kasutasid keemilist analüüsi massispektromeetriat, millega on võimalik eraldiseisvad osakesed eraldada. Nii leidsid uurijad väiksed molekulid, mis erilist lõhna tekitasid ning mida tundis ka Milne. Parkinsoni tõvega katseisikute rasuproovides oli nende koostisosade tase kõrgem ning see võimaldas luua mudeli testi jaoks, millega on võimalik Parkinsoni tõbe igas etapis diagnoosida. Edasi on vaja uurida, millises staadiumis täpselt nahatest Parkinsoni tuvastab. 

Praegu diagnoositakse Parkinson sellises astmes, kus 60–70 protsenti närvikahjustustest on juba toimunud. Haigus mõjutab umbes ühte protsenti 60 aasta vanustest inimestest. 

Vaata BBC dokumentaalfilmi Joy Milne imelisest lõhnatajust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles